*Nettavisen* Nyheter.

30 personer får dobbel mastergrad

Foto: Johannessen, Sara (SCANPIX)

Norske selskaper gir blaffen, mens russiske selskaper satser på norsk-russisk mastergrad.

24.08.11 21:31

I fjor høst ble Russland og Norge formelt enige om den historiske delelinjen i Barentshavet etter 40 år med den såkalte Gråsonen.

Delelinjeavtalen innebærer blant annet at Norge og Russland må samarbeide innenfor felles olje- og gassprosjekter. Nå har Universitetet i Stavanger og Russian State University of Oil and Gas etablert et samarbeid om et dobbelt mastergradsprogram. Den doble mastergraden tillater studentene å jobbe på både norsk og russisk side av delelinjen etter endt utdannelse.

- Det har vært mange russere i Norge for å få utdannelse, men når de kommer hjem til Russland, så har de ikke en egen russisk mastergrad. Det betyr at de ikke får de ansvarsfulle oppdragene. Og da har det vært mye diskusjon om hva som er vitsen med en norsk mastergrad for studentene, sier professor i marinteknologi ved Universitetet i Stavanger, Ove Tobias Gudmestad, til Nettavisen.

Gjelder både i Russland og Norge
Nå får imidlertid studentene ved de to universitetene en mastergrad som gjelder både i Russland og Norge. Masterprogrammet starter allerede dette semesteret, og Gudmestad mener dette er svært gunstig i forhold til framtidige samarbeidsprosjekter.

- Det er jo snakk om at hvis det er felles olje- og gassfelt, så sier delelinjeavtalen at prosjektet skal utvikles i fellesskap. Og da får vi en gruppe med norske og russiske studenter som har samarbeidet tidligere og har et godt forhold, sier Gudmestad.

- Da blir det lettere å etablere prosjekter hvis man har studenter herfra. Samarbeidet med felles olje- og gassfelt kan bli veldig krevende, og alle disse kartene med prospekter tyder på at det kan være store ressurser i dette området som Norge og Russland deler, sier han.

Etterlyser støtte fra norske selskaper
Det norske utenriksdepartementet (UD) har bevilget 1,7 millioner kroner til prosjektet. Pengene fra Utenriksdepartementet dekker alle kostnadene til Universitetet i Stavanger i en treårsperiode, men de norske studentene må likevel ta opp skyhøye studielån for å gjennomføre utdannelsen.

Nå håper Gudmestad at næringslivet vil bidra med økonomiske støtte for å satse på fremtidig ekspertise innenfor et utfordrende område.

- Vi er veldig interessert om det hadde vært interesse i norske olje- og gasselskap. Dette gjelder ikke bare olje- og gasselskapene, men også de store leverandørselskapene som ønsker kompetanse fra både Norge og Russland, sier han.

Stor entusiasme på russisk side
Masterprogrammet innebærer i første omgang at 15 russiske og 15 norske studenter får en dobbel mastergrad i offshoreteknologi. Studentene vil tilbringe deler av studietiden i Russland og deler i Norge.

- Har det vært vanskelig å etablere dette mastergradsprosjektet?

- På russisk side var det veldig stor entusiasme for dette, og det er russiske gass- og oljeselskaper som betaler hele den russiske andelen selv. I Norge har det vært interesse for det i sentrale organisasjoner som Utenriksdepartementet, men de norske selskapene har ikke vært så interessert, så vi håper at selskapene etter hvert skal vise interesse og bidra til studentene, sier han.

- Viktig satsingsområde
Nordområdene har lenge vært et av Utenriksdepartementets store satsingsområder.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre understreker viktigheten av nordområdesatsingen under LOs nordområdekonferanse i Bodø onsdag.

- Utviklingen av Barentshavet som en ny europeisk gassregion åpner store perspektiver for økonomisk og industriell utvikling i nord. Løfter vi blikket og utnytter mulighetene kan vi stå foran en ny industriepoke med stor betydning for velferd, utvikling og sysselsetting i nord, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en uttalelse.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.