Søkklastet med råolje ble den greskeide tankeren M/V «Maran Centaurus» søndag kapret av pirater utenfor Somalia. Med sine 300.294 dødvekttonn er dette en av verdens største oljetankere, skriver Financiel Times. Om bord er et mannskap på 28 personer og en oljelast til en verdi av millioner av dollar.

Norge deltar i piratjakt
«Maran Centaurus» var på vei fra Jeddah i Saudi Arabia til New Orleans i USA da den ble bordet av pirater som tok kontroll over skipet. Kapringen skjedde søndag, 600 nautiske mil nordøst for Seychellene, melder EU-styrken Navfor, der også Norge bidrar sammen med EU-landene Belgia, Frankrike, Tyskland, Hellas, Italia, Nederland, Spania og Sverige.

EU og Navfor iverksatte 8. desember Operasjon Atalanta for å beskytte skipsfarten i Adenbukta og utenfor Somalias kyst samt trygge transporten av forsyninger fra Verdens matvareprogram til flyktninger i Somalia. Som en del av sitt mandat jakter Navfor på pirater.

Frykter miljøkatastrofe
Ekspeterter betegner kapringen av «Maran Centauraus» som svært urovekkende, blant annet fordi denne oljetankeren i hendene på pirater utgjør en stor miljøtrussel, melder The Washington Times.

- Du har et svært skip fylt med brennbar væske. Du vil helst ikke ha noen sittende med våpen på toppen av det, sier den London-baserte pirateksperten Roger Middleton til avisa.

- Finansielt er dette en svært kostbar øvesle fordi verdien på olje er så flyktig. Hvis båten blir holdt i lang tid og prisen på olje faller, kan de taper millioner av dollar, sier han om eierne.

Nye bølge av kapringer
M/V «Maran Centaurus» er det ellevte skipet som rammes i en ny bølge av kapringer i oktober og november etter en stille periode under monsuntiden, opplyser piratovervåkerne i International Maritime Bureau, ifølge Financiel Times.

Opererer langt fra land
Angrepet er særpreget både fordi tankeren er så stor og fordi angrepet skjedde så langt utenfor Somalias. Så langt er det angrepet på «BW Lion», en oljertanker som ble kapret 1100 nautiske mil utenfor Somalia tidlig i november som har rekorden når det gjelder piratenes rekkevidde. Ifølge Financiel Times har piratene opererert lengre og lengre bort fra Somalias østkyst gjennom å bruke moderfartøy som de iverksetter sine angrep fra med mindre båter. Farvannet er stort, noe som gjør det vanskelig for EU-styrken og andre som forsøker å sette en stopper for virksomheten.

Det kaprede skipet M/V «Maran Centaurus» er trolig på vei mot pirathavner som Hobyio eller Harardheere, skriver Financiel Times.