*Nettavisen* Nyheter.

300 hemmelige henrettelser

Foto: Iran Human Rights

Over 700 mennesker ble henrettet i Iran i 2010. Dette er det høyeste antallet på 20 år.

10.02.11 21:31

Iran Human Rights har torsdag lagt fram sin årlige rapport på henrettelser i Iran. Ifølge organisasjonen var det minst registrert 546 henrettelser i Iran i løpet av 2010.

Av disse er 312 helt eller delvis bekreftet fra myndighetenes hold. Tallene viser en dramatisk økning på henrettelser.

- Dette er det høyeste registrerte antall henrettelser på nærmere 20 år. Det som er spesielt med årets tall, er at det er et stort antall hemmelige massehenrettelser som har funnet sted i ett fengsel i Masshhad nordøst i Iran, sier talsmann for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, til Nettavisen.

300 hemmelige henrettelser
- Her er det nærmere 300 hemmelige henrettelser som vi har fått bekreftet fra flere uavhengige kilder. I tillegg er det over 200 henrettelser som ikke er inkludert i det offisielle tallet på 546, sier han.

Ifølge Amiry-Moghaddam har verken familien eller advokatene til de 300 menneskene blitt informert om de hemmelige massehenrettelsene. Han sier dette trolig dreier seg om utenomrettslige henrettelser.

Iran fører en svært streng narkotikapolitikk, og narkotikaforbrytelser blir ofte straffet med dødsdom. Regimet har til vane å skryte av narkotikaforbrytere som blir straffet med døden.

- Men spørsmålet er hvorfor holder iranske myndigheter disse henrettelsene hemmelig? Normalt så har de ikke noe problem med å offentliggjøre dette, sier Amiry-Moghaddam.

- Derfor har vi nå bedt FN om å sende spesialrapportører til Iran for å undersøke dette, legger han til.

Verste på 20 år
Iran Human Rights mener fjorårets høye tall på henrettelser viser at regimet bruker straffemetoden aktivt for å spre frykt i befolkningen. Hensikten er å avverge opptøyer og demonstrasjoner som kan rokke ved regimets legitimitet.

- Dette er det høyeste antallet siden massehenrettelsene av politiske fanger på slutten av 1980-tallet. Da følte regimet seg truet og brukte henrettelser for å spre frykt, sier Amiry-Moghaddam.

Den totale summen på antall henrettelser i 2010, både offisielle og uoffisielle, utgjør mer enn 700.

Tall fra januar måned viser at massehenrettelsene i Iran fortsetter med uforminsket kraft. I den første måneden i 2011 ble minst 85 mennesker henrettet.

To mindreårige henrettet
I rapporten til Iran Human Rights kommer det også fram at to mindreårige forbrytere er blitt henrettet i løpet av 2010, samt åtte kvinner.

19 av henrettelsene skjedde på offentlig sted.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.