*Nettavisen* Nyheter.

30.000 barn rammes årlig av Syden-fyllI

Foto: (Thinkstock.com)

– Vi får grusomme historier fra anonyme varslere.

28.06.13 07:21

I undersøkelsen som SynovateNorge har laget, er 1.225 personer i alderen 8 til 25 år spurt om de har opplevd ubehag av foreldrenes rusbruk. 30 prosent av dem som svarte ja, oppgir sydenferie som anledningen, skriver Aftenbladet.

– Vi får grusomme historier fra anonyme varslere om sanseløst fulle foreldre som henter barna sine i bamseklubben i Syden på ettermiddagen, sier generalsekretær Marius H. Sørensen-Sjømæling i Barn av rusmisbrukere.

Vin til frokost

Bare nyttårsaften, sommerferien, julaften og familieselskaper oppgis oftere enn sydentur som anledninger for ubehaget.

Marius H. Sørensen-Sjømæling beskriver den typiske sydenturen slik:

– Ferien starter gjerne klokken fem om morgenen på Sola. For mange foreldre og voksne starter dette med alkohol. Jeg har selv reagert på at foreldre og andre blir mer beruset på all-inclusive-turer. Flere ganger har jeg i Syden kommentert til min ektefelle hvor rart det er at familier og foreldre starter frokosten med øl eller vin, sier han.

I en annen undersøkelse som Ipsos MMI har utført for alkovettorganisasjonen Av og til, går det fram at én av fire nordmenn observerte berusede foreldre sammen med barna sist gang de var på ferie, skriver VG.

Drukket en del

Organisasjonen ber norske foreldre om å tenke gjennom sine alkoholvaner før de reiser på ferie med barna sine i sommer.

– Dette er et veldig høyt tall. For at man skal oppfatte andre som berusede, har de drukket en del. Ikke bare nippet til et glass vin, sier Av og til-leder Kari Randen.

13 prosent av de spurte oppgir at de selv var beruset sammen med barn og unge sist gang de var på sommerferie. Det reelle tallet er imidlertid enda høyere, tror Randen.

– Folk har en tendens til å undervurdere sitt eget alkoholkonsum i slike undersøkelser, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.