RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

30.000 barnehageansatte i pensjonskonflikt


Nestleder Steffen Handal er klar på at Utdanningsforbundet ikke vil akseptere innskuddspensjon i barnehagene.
Nestleder Steffen Handal er klar på at Utdanningsforbundet ikke vil akseptere innskuddspensjon i barnehagene. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Nærmere 30.000 barneansatte kan få svekket pensjon, frykter Utdanningsforbundet.

Årsaken er at arbeidsgiverorganisasjonen Private Barnehagers Landsforbund krever overgang fra ytelsesbasert til innskuddsbasert pensjon.

– Å gå fra ytelsesbasert til innskuddsbasert pensjon betyr at risikoen flyttes fra arbeidsgiver til arbeidstaker, sier nestleder Steffen Handal i Utdanningsforbundet til Klassekampen.

Private Barnehagers Landsforbund (PBL) ønsker å redusere utgifter og byråkrati for private barnehageeiere ved å legge om pensjonsordningen. Fagforeningene frykter at det vil bety stor risiko for hver enkelt ansatte, og at man i verste fall kan bli sittende igjen med kun minstepensjon.

Innskuddspensjon betyr at den ansattes pensjonspenger blir plassert i fond og aksjer og at man dermed blir avhengig av finansmarkedet. Arbeidsgiveren får mer forutsigbare pensjonsutgifter og sparer penger på det. Ytelsespensjon er på den andre side en permanent ytelse som gir en garantert pensjonssum til den ansatte hvert år, uansett om man lever til man blir 70 år eller 100 år. Innskuddsbasert pensjon samles i en pott som kan gå tom, og hvis det skjer, får man deretter kun minstepensjon.

Handal er klar på at Utdanningsforbundet ikke vil akseptere innskuddspensjon i barnehagene. PBL mener på sin side at endringen er nødvendig. Folk må akseptere å jobbe lengre og ta noe høyere risiko hvis de ønsker høye pensjoner, påpeker administrerende direktør Arild Olsen i PBL. Ytelsespensjon er en ordning fra en annen tid. Fagforeningene skyver problemene foran seg, mener Olsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere