RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

30.000 er uten strøm

UTEN STRØM: Om lag 50.000 personer i Nordland og Troms er uten strøm lørdag kveld. Foto: Scanpix
UTEN STRØM: Om lag 50.000 personer i Nordland og Troms er uten strøm lørdag kveld. Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
- Må nok belage seg på å være strømløse frem til i morgen.

(Nordlys): Sent lørdag kveld var fortsatt 30.000 personer uten strøm etter at ekstremværet Ole hadde rammet Nordland og Troms med full kraft.

– I hovedsak er det Nordland og Troms som er mest berørt. Sterkest berørt er fremdeles Lofoten. Årsakene til feilene er i hovedsak vind og salting på linjene. I løpet av dagen har omkring 70.000 personer vært uten strøm, opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) klokka 23 lørdag kveld.

Ifølge Meteorologisk institutts siste melding klokka 22 er ekstremværet over, men værforholdene i området er fortsatt vanskelige.

Selv om uværet sent lørdag kveld var i ferd med å avta enkelte steder, vil reparasjonsarbeidet forsinkes av mørket og at det fremdeles er sterk vind, opplyser NVE.

Direktoratet opplyser videre at nettselskaper fra Møre og Romsdal i sør til Troms i nord har rapportert feil og utfall. Også i Agder har det vært meldt om enkelte utfall. Kraftselskapene i de utsatte områdene har derfor mobilisert personell og gjennomfører fortløpende lokalisering av feil og gjenoppretting, men værforholdene oppleves som krevende.

– Disse stormene viser viktigheten av en robust infrastruktur, sier vassdrags- og energidirektør Per Sanderud og konkluderer med at beredskapen ser ut til å fungere bra.

Her kan du følge væroppdateringene live!

Værfaste mannskaper

Hun forteller at beredskapsmannskapene til Lofotkraft har gitt opp for dagen å søke etter feil i strømnettet.

- Det skyldes mørket og været, og at det generelt er ufremkommelig på veiene. Vi vet heller ikke hvor stabilt strømnettet vil være for de som har strøm nå, sier Larsen, som klokken 18.45 er på vei inn i et beredskapsmøte i kraftselskapet.

Troms Kraft melder at de nå har etablert krisestab, etter at flere tusen av deres kunder har mistet strømmen.

- Krisestab i Troms Kraft er nå etablert, og i tillegg til styrket mannskap i montør- og ingeniørstaben, har vi styrket kundeservicetjenesten, opplyser kommunikasjonssjefLena Glosemeyer Fangel i Troms Kraft i en pressemelding klokken 18.00.

Slik har strømnettet falt sammen:

** Klokken 14.00 var minst 18.000 husstander i Lofoten uten strøm, opplyste Lofotkraft.

** Klokken 16.00 meldes det fra Troms Kraft at strømmen nå har gått på Senjahopen.

Klokken 17.00 meldes det fra Troms Kraft at det nå er 2900 kunder i Troms uten strøm. Det er 800 kunder på Senja; i områdene fra Silsand til Lysnes, Ersfjord, Steinfjord og Skaland. Troms Kraft opplyser i en pressemelding klokken 17.00 at de har mannskaper på vei ut til områdene, men at kjøreforholdene er dårlige og at de ikke vet om mannskapene kommer seg fram.

** Klokken 17.00 meldes det videre om at 2100 kunder er uten strøm i Harstad, Skånland og Kvæfjord.

** Klokken 18.00: Storsteinnes i Balsfjord har mistet strømmen. Fortsatt er store områder på Senja og Lenvik uten strøm.

FULL STYRKE: Siste prognoese fra meteorologene er at Ole vil treffe kysten av Lofoten klokken 10 med full styrke. Foto: Twitter/Meteorologene


Over 30 veier stengt
Flere veier i Finnmark, Troms og Nordland er stengt på grunn av uvær. Også fergesamband og hurtigbåtruter er innstilt. På flere veier er det også svært glatt. Politiet i Midtre Hålogaland har sendt ut advarsel om svært glatte veier, og ber folk kjøre forsiktig.

Nederst i saken kan du se listen over stengte veier og innstilte fergesamband.

Følgende hurtigbåtruter blir kansellert - og det blir heller ingen erstatning med buss, på følgende strekninger i hele morgen, lørdag:

Rute 2: Tromsø - Harstad - Tromsø

Rute 6: Harstad - Bjørkøystedene - Skrolsvik - Flakstadvåg

- Det blir heller ingen busser satt inn som erstatning, sier informasjonssjef i Troms fylkestrafikk, Lars Sigurd Eide.

Han sier at de vurderer fortløpende om ulike bussruter blir kansellert, som følge av uværet "Ole", som skal ramme landsdelen fra tidlig lørdag morgen.

Statens vegvesen melder klokken 19.30 om at hele 16 veistrekninger i Finnmark er stengt, mens flere er kolonnekjørt.

Se oversikt over alle stengte veier her!

Stengte gater

Flere gater ble sperret av etter at takplater løsnet fra Scandic Hotel Havet i Bodø natt til lørdag, da vinden begynte å ta tak. Hotelldirektør Henry Hansen har håp om at hotellet snart skal bli skjermet for de verste vindkastene.

– Vinden skal dreie nordøst, og da vil den ikke få tak på samme område, sier han til NTB.

Han forklarer at fasaden er bygd av glass og skal tåle det dobbelte av orkan, men at vinden fikk tak i et metallbeslag som da løsnet. Derfor valgte politiet å stenge gatene i tilfelle flere beslag skulle løsne.

I forbindelse med gravearbeid i Bodø sentrum har også sperringer blåst overende, opplyser politiet. Kommunen har sendt folk for å forankre sperringene bedre.

Lavtrykkssenteret er lørdag formiddag i ferd med å komme inn over Vesterålen og Sør-Troms og beveger seg østover. Sør for og vest for lavtrykket blir det veldig sterk vind, varsler meteorologene. Lørdag kveld ligger lavtrykket over Nord-Finland, og i løpet av kvelden vil vinden avta.

Tverlandsbrua inn til Bodø var lørdag formiddag stengt på grunn av uværet. Det førte til at ingen biler kom seg ut eller inn av byen. Samtidig står all flytrafikk.

VEGGEN BLÅST AV: Ved Kolflaathbrygga i Kabelvåg har vinden revet av halve veggen på dette bygget. Foto: Bjørnar Larsen


Hold deg innendørs

– Vi har rådet publikum til å holde seg innendørs hvis man ikke har noe presserende å gjøre ute, sier operasjonsleder Espen Fagervold i Salten politidistrikt til NTB natt til lørdag.

Selv om det er i nord at været karakteriseres som et ekstremvær, blir det stormfullt også i fjellet i Sør-Norge lørdag. Det vil blåse full storm, og på de høyeste toppene kan det blåse orkan, i tillegg til at det vil komme snø. Det blir altså et ufyselig vær.

– Det vil rett og slett være farlig å oppholde seg i fjellet på lørdag. Jeg kan ikke skjønne noe annet enn at alle veiene blir stengt. Å dra på hytta for å stå på ski er ikke noen god idé, sier statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl ved Meteorologisk institutt til yr.no.

Det er bare en snau måned siden ekstremværet Nina rammet Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland, Agder og Telemark. Etter at den svært kraftige vinden hadde gitt seg, meldte forsikringsbransjen om 7.000 rapporterte skader for til sammen rundt 350 millioner kroner.

Les flere saker fra Nordlys her!

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!


Følg været live her:


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere