RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

- 14-åringer må i fengsel

Sist oppdatert:
Fremskrittspartiets Ungdom krever ungdomsfengsel.

Den siste uken har det vært mye fokus på en kriminell ungdomsgjeng i Kristiansand som har begått en rekke lovbrudd.

Blant annet har de ranet flere bussjåfører i Sørlandsbyen. Alderen på de yngste gjengmedlemmene skal være helt ned i 14-årsalderen. Flere av dem er derfor for unge til å kunne dømmes.

- Må ansvarliggjøres
Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) synes utviklingen er skremmende, og krever nå at lovverket endres, slik at den kriminelle lavalderen senkes fra 15 til 14 år.

- Vi ser mange tilfeller i dag av at unge kriminelle ikke blir godt nok ivaretatt. De blir kasteballer mellom politi og barnevern, som ikke har nok ressurser, sier Aina Stenersen, sentralstyremedlem i FpU, til Nettavisen.

Stenersen mener dessuten at egne ungdomsfengseler, med spesiell tilrettelegging, er et mye bedre alternativ enn å sette ungdommer i ordinære fengsler.

- Det er veldig viktig at unge kriminelle blir ansvarliggjort for sine handlinger. Hvis vi får egne ungdomsfengsler unngår vi også at de unge går «forbryterskolen», med eldre lovbrytere i vanlige fengsler, sier hun.

- Skaper frykt
Stenersen påpeker at vi ikke har gode nok tiltak for ungdomskriminelle i dag.

- Vi må få et bedre system. Når man gjør en kriminell handling, må det få en reaksjon. Vi trenger et bedre lovverk hvor vi kan dømme yngre. At de skal gå fri, skaper frykt i samfunnet og vi ser at mange unge allerede er gjengangere, sier Stenersen.

Hun er også åpen for andre soningsmuligheter enn et ungdomsfengsel.

- Samfunnsstraff og fotlenkesoning hjemme er også et alternativ. Hovedpoenget er at unge som gjør noe kriminelt også bør få en rettferdig straff.

Gode erfaringer
Hun henviser til at flere andre land har innført både ungdomsfengsel og en kriminell lavalder på 14 år, med suksess.

- Danmark satte ned den kriminelle lavalderen til 14 år den 1. juli i år, etter at de erfarte at 14-åringer deltok i organisert kriminalitet. De har gode erfaringer med lovendringen. Slovakia gjorde det samme for noen år siden. Ungdomsfengsler er også prøvd ut i flere Europeiske land, som for eksempel Nederland, sier Stenersen til Nettavisen.

Stenersen har stor tro på at forslaget, som de skal legge fram for landsstyret i Frp senere i oktober, kommer til å bli vedtatt

- Jeg tror dette blir en realitet, og det håper det skjer raskt. Det er en skummel utvikling vi ser nå med unge kriminelle, avslutter hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere