RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fant døde og skadde dyr hos pelsdyrleder

Foto: Nettverk for dyrs frihet
Sist oppdatert:
Dyrebeskyttelsen kom på uanmeldt besøk hos lederen i Norges Pelsdyralslag.

Dyrebeskyttelsen Norge og Nettverk for dyrs velferd avdekker nye tilfeller av dyremishandling. Denne gangen skal bildene være tatt på pelsfarmen til Bertran Trane Skadsem, leder for Norges Pelsdyralslag. Minkfarmen ligger i Rogaland og har 13.000 dyr.

Nettavisen ringte hjem til Skadsem, men får opplyst at han ikke er å treffe og ikke vil gi noen kommentar til saken nå.

Les også: I full pelskrig

Les også: Seks av ti er motstandere av pelsdyroppdrett

Inn på teppet hos statsråden
Avsløringen skjer kort tid etter at forholdene i pelsdyrnæringen igjen var i fokus. For vel en uke siden offentliggjorde de samme dyrevernerne bilder etter å ha tatt seg inn på 30 pelsdyrfarmer over hele landet. Den gang måtte styrelederen troppe opp hos landbruksminister Lars Peder Brekk. Til pressen uttalte han at dyrevelferden er god hos de aller fleste aktørene, men at det er noen få oppdrettere som ødelegger for resten.

- Slik kan vi ikke ha det, men bildene gir likevel et vrengebilde og et feil inntrykk av næringen, uttalte Skadsem den gangen, ifølge Nationen.

Kom på uanmeldt inspeksjon
Bildene denne gangen skal være tatt tidlig på morgenen 7. november, da Dyrebeskyttelsen Norge og Nettverk for dyrs frihet kom på uanmeldt inspeksjon.

Klikk her for å se alle bildene og filmen som er offentliggjort på Flickr.

Mattilsynet fulgte opp
Tirsdag kom også Mattilsynet i Rogaland på besøk. Også de fant dyr med skader, ifølge NRK.no. De fant skadde dyr sammen med andre dyr, og de fant døde dyr i bur med levende dyr.

- Vi fant 13 mink med gamle sår. Vi fant noen mink med nye sår. Vi fant to døde mink i burene, sier seksjonssjef for Mattilsynet i Midt-Rogaland, Ole Aamodt, til NRK.

- Hverdagen på norske pelsfarmer
Dyrebeskyttelsen Norge er ikke overrasket over funnene.

- At vi fant syke og lidende dyr på pelsdyrlederens minkfarm er ikke overraskende, tvert i mot er dette betegnende for næringen. Dette understreker at skrekkbildene fra pelsdyrnæringen ikke gjelder «noen få råtne epler», men viser hverdagen på norske pelsfarmer. Vi ber nå landbruksminister Lars Peder Brekk om å revurdere sin støtte til næringen, sier Odd Harald Eidsmo, informasjonsansvarlig i Dyrebeskyttelsen Norge, ifølge en pressemelding.

- Skuffet og sint
Landbruksminister Lars Peder Brekk så bildene på Dagsrevyen og sier til VG Nett at han er skuffet og sint. Han sier han ikke hadde ventet å se slike tilfeller etter å ha gitt næringen klar beskjed om å rydde opp.

Ber Brekk svare
Venstre-leder og stortingsrepresentant Trine Skei Grande vil ta opp saken med landbruksministeren i en interpellasjon.

- Det er nå klart at pelsdyrnæringen ikke vil nå målet som Stortinget satte i 2003, om vesentlige avlsmessige forbedringer i løpet av en tiårsperiode. Hva skal til for at statsråden går inn for å avvikle pelsdyrnæringen? lyder hennes spørsmål.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere