RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Har NASA funnet liv på Mars?

Foto: Handout, NASA (SCANPIX)
Sist oppdatert:
NASA innkaller til pressekonferanse «som vil ha stor betydning for søken etter bevis på utenomjordisk liv».

NASA avholder en pressekonferanse førstkommende torsdag «for å drøfte et astrobiologisk funn som vil ha stor betydning for søken etter bevis på utenomjordisk liv. Astrobiologi er læren om opprinnelsen, evolusjonen, distribusjonen og fremtidig liv i universet», lyder pressemeldingen til NASA.

Selv om NASA ikke avslører nøyaktig hva pressekonferansen vil inneholde, tror astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard at han vet svaret.

Marssteiner
I 1996 holdt NASA en sensasjonell pressekonferanse der de mente å ha funnet bevis på utenomjordisk liv. Den amerikanske romfartsorganisasjonen viste fram Mars-meteoritten ALH84001, som de mente inneholdt fossile spor av liv i form av mikroorganismer.

- Hittil er det bortimot 60 marsteiner som er funnet på jorden. Tre av disse steinene var gjenstand for en pressekonferanse i NASA-regi i 1996 hvor man mente å ha funnet bevis på fossile livsformer, sier Røed Ødegaard til Nettavisen.

Ikke tilstrekkelig bevis
Men flere skeptikere mente derimot at bevisene ikke var tilstrekkelig nok.

- Noe av det som har vært problemet er at disse «fossilene» er for små til å inneholde arvestoffet DNA, mener man. Men jeg registrerer at det er litt delte meninger om dette, sier han.

Men nye målemetoder skal ifølge NASA nå kunne endelig bevise at Mars-meteoritten ALH84001 inneholder spor av fossile livsformer.

- NASA sa i fjor på denne tiden at de ville komme tilbake om ett år med nye metoder som beviste at det var fossile livsformer, sier Røed Ødegaard.

Tidenes største oppdagelse
Dermed håper Røed Ødegaard at vi torsdag endelige får svaret på at det finnes utenomjordisk liv.

- Hvis man har funnet sikre bevis for livsformer, så er det den største vitenskapelige oppdagelsen i menneskets historie.

- Det er en stor prinsipiell sak fordi det beviser at livsformer kan oppstå andre steder enn på jorden, og da vet vi at det er livsformer veldig mange andre steder i mange forskjellige former. Det var slik det begynte på jorden også, med mikroorganismer, sier han.

Pressekonferansen sendes direkte på NASAs hjemmesider torsdag klokken 20.00 norsk tid.

- Det blir bare rett og slett å holde ut til torsdag kveld og se hva dette vil være. Det som er mest spennende er å se hvor sikre disse bevisene er, sier Røed Ødegaard.

Funnet i Antarktis
Mars-meteoritten ALH84001 ble funnet i Allan Hills i Antarktis 27. desember 1984. Steinen er på 1,93 kilogram, og er én av tre steiner som NASA mener kan bevise at det finnes livsformer utenfor vår egen planet.

Det tok noe tid før forskere innså at ALH84001 stammet fra Den røde planeten, og det var president Bill Clinton som på 1990-tallet la fram steinen som bevis på spor av livsformer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere