RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: DON EMMERT (Afp)

- Spektakulær formørkelse

Sist oppdatert:
Fikk du med deg månens forsvinningsnummer?

- Tirsdag morgen og formiddag inntreffer en total måneformørkelse som kan bli uvanlig flott å se på i Norge, sier astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard i en kommentar.

Formørkelsen vil vare i 73 minutter. Hele landet får oppleve deler av den totale fasen, og nordlendingene kan nyte begivenheten i sin helhet, skriver nettsiden Bang i rommet.

- Dette skjer bare noen timer før solen snur. Under formørkelsen kan vi se at jorden er rund og dessuten sjekke tilstanden i jordens atmosfære. Bare to uker etter denne begivenheten får vi den nest største solformørkelsen i Norge etter 1954, forklarer Røed Ødegaard.

Følg formørkelsen direkte:
Bildet nedenfor oppdateres fortløpende. Trykk F5 for å laste inn nytt bilde.

Derfor får vi formørkelsen

Måneformørkelsen oppstår når månen beveger seg inn i skyggen fra jorden, slik du ser av illustrasjonen nede til venstre.

Totale måneformørkelser kan sees helt uten hjelpemidler.

Ifølge astrofysikeren blir månen som regel synlig også under totaliteten. Opplevelsen kan bli flottere dersom man er på et mørkt sted uten kunstig belysning. Under totaliteten blir himmelen betydelig mørkere og det blir mulig å se lyssvake objekter som ellers drukner i lyset fra fullmånen.

- Selv om alle deler av formørkelsen er fantastiske flotte å se selv bare med øynene, gjør en kikkert det mulig å følge formørkelsen i enda større detalj og å se hvordan landskapstrekkene på Månen blir formørket.

Sjeldent syn

I Sør-Norge står solen opp under siste del av totaliteten. I 10-15 minutter kan det derfor være mulig å se både den totalt formørkede månen og solen. Atmosfæren over oss er litt med på å sette sitt preg på formørkelsen. Det er sjelden vi kan se både månen og solen under en måneformørkelse.

Tider for formørkelsen:

  • Start halvskyggefase: 06.29
  • Start delvis formørkelse: 07.33
  • Start totalitet: 08.41
  • Slutt totalitet: 09.53
  • Slutt delvis fase: 11.01
  • Slutt halvskyggefase: 12.04
  • Formørkelsen kan merkes fra ca. 07 – 11.30

Kilde: www.bangirommet.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere