RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Atle Jørstad (iOslo.no)

- Hva med asylsøkerne som selger dop langs Akerselva?

Sist oppdatert:
- Arbeiderpartiet løser ikke integreringsproblemene folk opplever i hverdagen, mener Venstre.

Venstreleder Trine Skei Grande er ikke imponert over rapporten «Mangfold og muligheter» på Aps landsstyremøte.

Du kan lese hele rapporten her!

- Det blir uforståelig når godt integrerte og kompetente innvandrere som Maria Amelie sendes ut av Norge, mens man ikke adresserer problemene knyttet til asylsøkere som selger dop langs Akerselva, sier Trine Skei Grande.

Hun mener Ap hopper over de mest kontroversielle temaene i rapporten - og nevner noen etniske miljøer i Norge som er så dårlig integrert, at man aktivt må jobbe på individplan.

- Nærmer seg Frp
Skei Grande mener ser også en klar politisk dreining med dokumentet:

- Her er det få tiltak som vil bedre integreringen. Vi kan slå fast at Ap i økende grad nærmer seg Frps språk og retorikk, mens virkemidlene for å bedre integreringen er fantasiløse, sier Venstres leder Trine Skei Grande.

Hun mener Ap slår inn åpne dører med sitt nye dokument.

- Mye av det de foreslår er allerede iverksatt i norske kommuner. Noen forslag, som å redusere saksbehandlingstiden i det offentlige, fremstår som noe merkelig siden de har flertall og sittet med regjeringsmakt siden 2005, sier hun.

Les Stavrums kommentar: Slik får vi kriminelle innvandrere

- Hva med de papirløse?
- Det blir nesten pinlig når et regjeringsparti foreslår å «legge til rette for aktivitet på mottakene». Hva i alle dager betyr dette, spør Skei Grande.

Selv har hun flere ganger gått i bresjen for at arbeidsføre asylsøkere skal og bør jobbe.

Hun synes det er rart at dokumentet ikke inneholder noen konkrete forslag for de papirløse som lever ulovlig i Norge.

- Å innføre meldeplikt for innvandrere uten lovlig opphold, men som ikke kan returneres, løser ingenting. Det blir rett og slett feil bruk av politiets begrensede ressurser. Vi mener innvandrere må sikres hurtig saksbehandling, slik at de enten får oppholdsgrunnlag eller sendes raskt ut av Norge, påpeker Skei Grande.

Høyre: - Oppfølging av Erna
Stortingsrepresentant Per-Kristian Foss leder Høyres Mangfoldsutvalg og er ikke særlig imponert:

- Det er lite nytt som kommer fra utvalget Jonas Gahr Støre leder, sier Foss.

Foss mener at Ap, etter å ha «leflet med en rekke mer ekstreme tiltak om tvang og forbud», har landet på Høyres mer moderate linje i integreringspolitikken.

- De fleste forslagene er oppfølging av Erna Solbergs politikk fra samarbeidsregjeringens tid. En del av forslagene er også identiske med Høyre-forslag fremmet i Stortinget, men som Ap har stemt imot, sier Foss.

KrF: - Ikke trekk inn kontantstøtten
KrF har forventninger om at arbeidet til Aps integreringsutvalg kan sparket i gang en verdig debatt om integrering.

. Vi har et stort behov for en offentlig debatt om integreringstiltak hvor målet faktisk er å få til god integrering, og ikke et ledd i innstramming av asylpolitikken, sier Geir Bekkevold, innvandringspolitisk talsmann i KrF.

Men partiet synes ikke noe om å bruke integrering som argument for å kutte i kontantstøtten:

- Ap har alltid vært motstandere av kontantstøtten. Likevel har de sittet seks år med makten uten å fjerne den. Jeg oppfatter integreringsargumentet som et vikarierende argument for en ideologisk begrunnet motstand, sier Bekkevold.

Splid i Ap
Arbeiderpartipolitiker Libe Rieber-Mohn går lenger enn Støre-utvalget. Hun vil ha nulltoleranse mot narkotikasalg og sette asylsøkere som selger dop, i fengsel.

- Vi må innse at vi ikke har lyktes med å rydde opp i det åpne dopsalget. Nå må Oslo kommune på banen og etablere et samarbeid med politiet, sa Rieber-Mohn til Aftenposten 3. februar.

Utspillet kommer i kjølvannet av statistikk som viser at annenhver pågrepne narkoselger i Oslo sentrum oppholder seg ulovlig i Norge. 136 av dopselgerne som ble tatt i fjor, var asylsøkere. Samlet betyr det at to av tre enten er i Norge ulovlig eller søker om asyl, ifølge avisen.

Her er noen av punktene fra Støre-utvalget:

Her er noen av punktene som fremmes for økt integrering:

 • Innføre 600 timer obligatorisk norsk- og samfunnskurs for alle som kommer til Norge utenom arbeidsinnvandrere
 • Kommunene kan tilby inntil 2400 ekstra timer til de som har behov for ytterligere norsk3 og samfunnsopplæring for å nå et funksjonelt nivå.
 • Innføre tilbud om 300 timer norsk- og samfunnsopplæring for arbeidsinnvandrere og deres familie fra EØS-området som blir i Norge i mer enn seks måneder.
 • At alle som har pliktig norskopplæring skal gjennomføre en avsluttende prøve som må bestås.

«Obligatorisk språkkartlegging det året barn fyller 4 år...»

 • Fortsette innføringen av heldagsskolen, med flere timer i de viktigste fagene, daglig fysisk aktivitet og leksehjelp til alle.
 • Innføre obligatorisk språkkartlegging det året barn fyller 4 år. Hvis språkferdighetene ikke er gode, vil vi pålegge språkstøtte. For eksempel gjennom tilbud om barnehage.
 • Utvide ordningen med gratis kjernetid i barnehager til flere områder, og på sikt inkludere 3-åringene.
 • For å kunne sette sammen grupper i barnehager med tanke på at norsk skal være felles språk, bør det være språkkartlegging av barn som begynner etter fylte 3 år i barnehage. .
 • Sammensetning av skoleklasser skal skje med fokus på norsk som fellesspråk. Endring av skolegrenser kan være aktuelt der dette kan bidra til en jevnere sammensetning av elevmassen.

«Besøker enkeltpersoner, familier og grupper for å få dem i arbeid...»

 • Innføre kurs om etablering av næringsvirksomhet på flere språk og utvide lånerammene til næringsetablering gjennom Innovasjon Norge
 • At alle offentlige etater skal tilstrebe å speile befolkningssammensetningen best mulig. Øke oppmerksomheten rundt tiltak som innkallingsplikt, og oppfordre kommunene til å innføre en tilsvarende ordning som staten.
 • Sikre raskere godkjenning av utenlandsk fagkompetanse.
 • Sikre en bedre oversikt over tilgjengelig flerkulturell kompetanse gjennom nettverk eller database.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre har i snart ett år ledet arbeidet med dette integreringspolitiske dokumentet, som har et langsiktig perspektiv.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere