Gå til sidens hovedinnhold

31.145 asylsøkere kom til Norge i fjor - 519 fikk lov til å arbeide

- Ikke gitt at alle disse har klart å skaffe seg jobb.

I løpet av hele 2015 kom det 31.145 asylsøkere til Norge i forbindelse med flyktningkrisen.

Tall Nettavisen har hentet inn viser at det i løpet av samme periode ble gitt 519 midlertidige arbeidstillatelser til asylsøkere. Det er 1,6 prosent av det totale antallet som kom til Norge.

En enorm pågang i siste halvdel av fjoråret førte til sprengt kapasitet på asylmottak, grenseoverganger og hos Politiets Utlendingsenhet (PU) på Grønland i Oslo.

Les også: Flyktningkrisen på Storskog: 146 PU-ansatte med 15.000 overtidstimer

Svært mange av asylsøkerne bor nå på mottak i påvente av at asylsøknaden deres skal behandles. Mens de venter har asylsøkerne rett til å søke om arbeidstillatelse.

Nettavisen mener: Alle flyktninger i arbeid må bli jobb nummer én

Les også: Nesten 1400 asylsøkere har forsvunnet fra mottak i år

Må oppfylle tre kriterier

For å søke må tre kriterier være oppfylt. De må ha gjennomført et asylintervju, det må ikke være tvil om identiteten deres, og det må ikke være aktuelt at søkeren skal bortvises fra Norge eller overføres til et annet land.

Les også: I fjor kom 162.000 asylsøkere til Sverige - 494 av disse fikk jobb

Les også: Ikke kommet så få asylsøkere siden 1991

Av de 519 midlertidige arbeidstillatelsene som ble gitt i hele 2015, ble 449 gitt av Utlendingsdirektoratet (UDI) og 70 av politidistriktene, opplyser Johan Østby, seniorrådgiver i Politidirektoratet, til Nettavisen.

Fra nyttår er det gitt 209 arbeidstillatelser - 199 av UDI og 10 av politiet.

- Blant de 199 fra UDI kan det være både førstegangssøknader og søknader om fornyelse som politiet har vært i tvil om, ifølge Østby.

Les også: Listhaug mener Norge er blitt mindre attraktivt for migranter

Han understreker at det ikke er sikkert at alle arbeidstillatelsene som ble gitt i fjor og så langt i år gjelder asylsøkere som kom i forbindelse med flyktningkrisen.

- De kan også ha blitt gitt til søkere som ankom Norge tidligere enn det.

Les også: Asyllærere får ikke penger til bøker

Ikke oversikt over hvor mange som har arbeid

Selv om flere hundre asylsøkere fikk arbeidstillatelse i fjor og i første halvdel av 2016, er det ikke gitt at de har kommet ut i jobb.

- Dette dreier seg om tillatelser som er gitt. Det er ikke sikkert at alle har klart å skaffe seg arbeid selv om tillatelse foreligger. Dette har ikke politiet oversikt over.

Nettavisen har vært i kontakt med både Nav og UDI, men begge instanser oppgir at de ikke har oversikt over hvor mange asylsøkere som kom i jobb i løpet av 2015 og første halvår av 2016.

Les også: Seks av ti innvandrere fra Afrika er ikke i arbeid

Kommentarer til denne saken