RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

FRANKRIKE: - Angrepet kan starte om timer

Foto: PATRICK BAZ (Afp)
Sist oppdatert:
FNs sikkerhetsråd vedtok en resolusjon som støtter flyforbud og «alle nødvendige midler» for å beskytte sivilbefolkningen og sivile områder.

FNs sikkerhetsråd ble sent torsdag kveld enig om å støtte en flyforbudssone over Libya.

Ti av de 15 medlemslandene stemte for resolusjonen, mens de resterende fem unnlot å stemme.

SISTE:Libya har stengt sitt luftrom etter at FN-resolusjonen ble vedtatt i Sikkerhetsrådet.

Les også: - Synd de har rotet det til

Avstemmingen ble møtt med stor jubel hos opposisjonen i Libya hvor Muammar al-Gaddafi de siste dagene har klart å gjenerobre flere av opprørernes stillinger. Regimet fordømte resolusjonen umiddelbart.

- Angrepet kan starte om timer
Franske myndigheter sier at aksjonen kan starte om noen timer, og at Frankrike vil delta i det første angrepet, opplyser den franske regjeringstalsmannen Francois Baroin, melder Al Arabiya.

- Franskmennene, som har ledet an for å oppnå dette, vil selvfølgelig være forenlig med en militær intervensjon, sier han.

På spørsmål om å utdype, svarer han følgende:

- De vil delta i operasjonen.

Men han legger også til følgende:

- Dere forstår at det ikke er tale om å snakke så tidlig som i morges om når, hvordan, hvilke mål eller i hvilken form, melder BBC.

Drøfter det neste steget
Like etter avstemmingen kontaktet USAs president Barack Obama franske og britiske ledere for å drøfte det neste steget.

Ifølge BBC vil USA sannsynligvis ikke delta i den første fasen med å opprette en flyforbudssone i Libya. Men Storbritannia og Frankrike vil trolig få logistisk støtte av arabiske allierte.

Amerikanske tjenestemenn opplyser at et angrep mot Gaddafis luftvåpen kan starte innen søndag.

- Norge vil bidra
Forsvarsminister Grete Faremo bekrefter overfor VG Nett at Norge skal bidra i militæroperasjonen i Libya.

- Vi vil bidra til operasjonen. Men det er for tidlig å si nøyaktig på hvilken måte, sier forsvarsminister Grete Faremo til VG Nett.

Faremo sier at det er nærliggende å sende luftressurser, og at jagerfly er en mulighet.

- Det pågår en prosess i NATO nå, og vi ser på hva vi kan bistå med. Utover det har vi ingen kommentar, sier talsmann for forsvarssjefen, Oberstløytnant John Inge Øglænd, til Nettavisen.

Samtidig gjør Gaddafis styrker seg klare til å innta Libyas nest største by Benghazi. Det er ventet et blodbad i byen når diktatorens krigsmaskin ruller inn i havnebyen.

Stor jubel blant opprørerne
Derfor brøt opprørerne i både Benghazi og Tobruk ut i jubel da FN-resolusjonen ble vedtatt.

- Det er helt tydelig at alle i denne byen (Tobruk) og i vest i Benghazi har sett på TV og ventet spent på nyheten fra FN i New York, og det var akkurat dette de trengte å høre, sier Sky News’ korrespondent Emma Hurd, som er i Tobruk.

Les også: Norsk lege: - Gaddafi nekter oss å hjelpe skadde

Det var USA, Frankrike, Storbritannia og Libanon som fremmet sikkerhetsresolusjon 1973. Russland og Kina, som vanligvis legger ned veto mot å bruke militære midler mot en suveren nasjon, valgte istedenfor å avstå fra å stemme. Landene er to av fem faste medlemsland som har vetorett i Sikkerhetsrådet.

USA har tidligere i prosessen vært avventende med å støtte et flyforbud i Libya, som innebærer blant annet strategiske angrep mot Gaddafis luftvern, samt omfattende patruljering i libysk luftrom.

Men amerikanerne valgte nå å stille seg bak ønsket om et flyforbud etter at flere viktige araberstater i regionen har vist støtte til aksjonen.

- Kan ikke svikte sivilbefolkningen
Det var den franske utenriksministeren Alain Juppe som presenterte resolusjonsforslaget i Sikkerhetsrådet torsdag kveld.

- I Libya har folkets ønske i flere uker blitt hindret av oberst Gaddafi som angriper sitt eget folk. Vi kan ikke tillate disse krigshisserne å gjøre dette. Vi kan ikke svikte sivilbefolkningen, sa Juppe.

Tyskland valgte sammen med Russland, Kina, Brasil og India å avstå fra avstemningen. Tyskerne ønsker heller ikke å bidra militært i en aksjon mot Gaddafi.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere