RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Alt håp er ute

Foto: Heidi Schei Lilleås (Mediehuset Nettavisen).
Sist oppdatert:
Etiopiske asylsøkere har satt opp telt foran Oslo Domkirke etter å ha blitt kastet ut av transittmottak.

DOMKIRKEN/OSLO (Nettavisen): Om lag 15 av 53 etiopiske asylsøkere, som ble kastet ut av transittmottakene Refstad og Torshov i Oslo tirsdag, har slått seg ned foran Domkirken i Oslo.

Politiet har vært kjent med overnattingen utenfor kirken, men har så langt ikke ønsket å gripe inn.

Les Stavrums kommentar: Skal fryses ut

Bodd lenge i Norge
Majoriteten av de 53 asylsøkerne har bodd og jobbet i Norge i mer enn fem år, men ble ved nyttår fratatt skattekort og arbeidstillatelse.

Asylsøkerne innledet en sultestreik i Domkirken i protests mot avgjørelsen i februar måned. Etiopierne fikk tilbud om å være på transittmottakene Refstad og Torshov i Oslo fram til 6. april, og deretter bli plassert i andre mottak andre steder i landet.

Men dette tilbudet har etiopierne takket nei til.

- Alt håp er ute
Asylsøker Leul Tadesse (35) er en av etiopierne som har slått seg ned ved Domkirken. 35-åringen har bodd i Norge i ti år.

Han forteller Nettavisen at de kom til domkirkeplassen ved 23-tiden tirsdag kveld. De hadde verken mat eller liggeunderlag, og de aner ikke hvor ferden går videre.

- Alt håp er ute. Norske myndigheter bryr seg ikke om oss. Vi vet ikke noe om hvor de vil sende oss. Vi får ikke noe svar, sier Leul Tadesse til Nettavisen.

Asylsøkerne kommer ikke med noen konkrete svar når de blir spurt om hva de ønsker seg, men legger først og fremst vekt på at myndighetene ikke vil hjelpe dem.

Ved 08-tiden fikk asylsøkerne besøk av domprost Olav Dag Hauge. Han synes imidlertid at asylsøkerne ikke burde ha aksjonert nå.

- Jeg skulle ønske at de hadde mer is i magen fordi det er en del organisasjoner som jobber for å bedre situasjonen deres, sier domprost Olav Dag Hauge til Nettavisen.

- Her får de oppmerksomhet
- De har mat og de har et sted å sove, så jeg skulle ønske at de var mer tålmodige. De kommer tilbake til Domkirken fordi her har de medieoppmerksomhet, sier han.

Hauge forstår likevel fortvielsen de opplever ved å ha fått fratatt muligheten til å arbeide.

- Men det tar tid å finne løsninger, sier han.

Det var kun voksne asylsøkere som overnattet i teltet utenfor Domkirken.

- Hovedpoenget for papirløskampanjen
Generalsekretær i NOAS, Ann-Magrit Austenå uttalte seg slik om etiopernes situasjon da de søkte tilflukt i Domkirken i februar:

- Hovedpoenget til papirløskampanjen er at mennesker kan ikke være for lenge i et land uten at det får konsekvenser, sa Austenå til Nettavisen.

- De bør få prøve sin sak på nytt på et humanitært grunnlag, som legger til grunn «tilknytningen til riket». Det som skjer nå er at politikken strammes inn i Norge, uten at situasjonen i Etiopia er blitt noe bedre, presiserte hun.

Austenå kom med en klar oppfordring til myndighetene:

- Bruk dem der de trengs, ikke send dem på institusjon. De har jobbet i store deler av landet innenfor omsorg og renhold, sektorer hvor de absolutt trengs.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere