RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Dessverre, Siv Jensen, sånn er ikke verden

Foto: Lien, Kyrre (Scanpix)
Sist oppdatert:
Lederen av finanskomiteen langer ut mot Frp etter forslag om å forby eiendomsskatt.

- Finansdepartementet har beregnet at det vil koste 6,5 milliarder kroner i året å fjerne eiendomsskatten. Det er ikke sånn at du bare tryller fram disse pengene sånn uten videre. Da må det gå på bekostning av et eller annet, sier lederen av finanskomiteen på Stortinget, Torgeir Micaelsen (Ap), til Nettavisen.

- Som Fremskrittspartiets ordførere selv sier så er det da ofte et valg om å gi skattelette lokalt eller kutte i eldreomsorg, skole og barnehager, sier han.

- Dramatiske konsekvenser
På Frps landsmøte lørdag ble det klart at partiet vil avskaffe loven som gir kommunene adgang til å utskrive eiendomsskatt. Det har fått mange til å reagere, deriblant Torgeir Micaelsen.

- Det vil få dramatiske konsekvenser for mange kommuner. Det er enkelte kommuner som kan få opp mot 100 millioner kroner i året fra lokal eiendomsskatt. Det utgjør veldig mange ansatte, mange stillinger i eldreomsorg eller kommunene. De er nødt til å forholde seg til virkeligheten, og da må man kutte et annet sted hvis de skal fjerne seks og en halv milliard.

Slik det er i dag, er det opp til hvert enkelt kommunestyre om de vil ha eiendomsskatt eller ikke. Nå tar altså Frp til orde for å forby eiendomsskatt.

- Det er naturlig å spørre Siv Jensen om det er sånn at hun ser for seg at staten nå bare skal øse ut flere milliarder kroner, slik Frp ofte foreslår, eller om dette skal dekkes lokalt, sier Micaelsen, og fortsetter:

- Jeg har beregnet at bare siden nyttår så har Frp svidd av 100 millioner kroner ekstra hver dag, som de ikke har dekning for i sitt alternative budsjett. Du kan ikke drive økonomisk politikk på den måten der. Det er poenget mitt. Det har konsekvenser. Det er ikke bare å knipse fingrene, så er eiendomsskatten borte, ingen konsekvenser. Dessverre, Siv Jensen, sånn er ikke verden.

Frp uenige
Skattepolitisk talsmann i Frp, Christian Tybring-Gjedde, er svært uenig i Torgeir Michaelsen sitt utspill.

- Det er nesten litt komisk. Vi går med flere hundre milliarder kroner i overskudd hvert eneste år, da lurer jeg på hvordan den økonomiske retorikken og logikken henger sammen her. Mener Torgeir Michaelsen at ethvert kutt i skatter og avgifter skal dekkes inn på annen måte, eller mener han at nordmenn flest skal nyte noen fordeler av at vi faktisk har enorme inntekter fra olje og gassvirksomheter? sier Tybring-Gjedde, til Nettavisen.

- Sigbjørn Johnsen sier på revidert stadsbudsjett at de hadde fått inn mange titalls milliarder mer enn de trodde for bare noen få måneder siden. Og hva med disse titalls ekstra milliardene som man når har fått i revidert, eller de flere hundretalls milliardene som man har i overskudd på statsbudsjettet hvert eneste år, mener Torgeir Michalsen da at 6,5 milliarder kroner er nødt til å bli inndekket med en annen form for skatt?

- Skatteinnbetalingene økt med 70 milliarder
I søndagens leder, poengterer Nettavisens redaktør, Gunnar Stavrum, at skatteinnbetalingene har økt med 70 milliarder kroner fra 2009 til anslaget for 2011 i det ferske nasjonalbudsjettet.

- Fremskrittpartiets forslag om å fjerne eiendomsskatten (beregnet til 6,5 milliarder kroner) er altså under en tiendel av det skatten har økt med på to år, skriver Stavrum.

Les mer: Parti mot skatter og avgifter

Advarer
Lederen av finanskomiteen er uenig i Tybring-Gjedde, og sier nordmenn allerede nyter godt av olje- og gassinntektene, som er en av byggesteinene i det norske velferdssamfunnet.

- Men som alt annet i livet må de i Fremskrittspartiet og vi politikere generelt forholde oss til at når man sier ja til noe, så betyr det at man må si nei til noe annet. De overskuddene handler først og fremst om en veldig varierende oljepris, og litt om hvordan det går i norsk økonomi. Jeg vil i alle fall sterkt advare mot at man skal justere budsjettet opp og ned avhengig av hva slags overskudd eller underskudd staten skal ha til enhver tid.

- Pengebruken parodisk
Torgeir Michaelsen mener Frps skattepolitikk er uansvarlig, og antyder at deres alternative budsjett ikke har feste i virkeligheten.

- Jeg synes pengebruken deres begynner å bli helt parodisk. I Frps alternative budsjett, svir de av 30 milliarder oljekroner mer enn det regjeringen gjør, og det er etter manges mening uansvarlig. Problemet er nå at de begynner å foreslå andre tillegg som da skal komme på toppen av dette her. De blir til slutt så uansvarlige når det gjelder oljepenger at de ikke er i stand til å følge opp sitt uansvarlige budsjett engang, sier Michaelsen.

- Det begynner å bli en parodi. At hver gang Siv Jensen har et problem, så skal det løses med oljepenger. Alle andre politikere fra alle andre partier som lever i den virkelige verden, vet at vi må tørre å prioritere. Selv i verdens rikeste land, kan du ikke drifte en kommune med oljepenger.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere