RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kan bli det moderne samfunnets jødeforfølgelse

ADVARER: Arild Knutsen advarer mot stigmatisering av romfolk i hovedstaden. Kvinnen til høyre forsørger sin familie i Romania gjennom tigging i Oslo.
ADVARER: Arild Knutsen advarer mot stigmatisering av romfolk i hovedstaden. Kvinnen til høyre forsørger sin familie i Romania gjennom tigging i Oslo. (PRIVAT)
Sist oppdatert:
- Med stadig større hat vil det skape en risikabel situasjon der romfolket utsettes for hatske handlinger, advarer Arild Knutsen.

I kraft av sin stilling som leder i Foreningen for human narkotikapolitikk, jobber Knutsen mye på gata og ser romfolkets tragiske skjebner hver eneste dag. Han understreker at han uttaler seg som privatperson.

- Jeg vil oppfordre til moderasjon og besinnelse. Det er ingen unnskyldning å bryte loven om man tilhører romfolket, sier Carl I. Hagen. Slikt går gjerne hjem hos en andel velgere, men det gjør ikke situasjonen bedre, understreker Knutsen ovenfor Nettavisen.

Carl I. Hagen mente blant annet at romfolket burde bøtelegges om de gjør fra seg utendørs, og at romfolket først og fremst hadde ansvaret for sine egne liv selv.

Les også: - Romfolket må bøtelegges.

- Det er ingen unnskyldning å bryte loven selv om man tilhører romfolket, sa Hagen.

På bildet ovenfor står Knutsen med en rumensk kvinne. Hun har sagt til han at de lever under forferdelige forhold og at hun fryser om natta, selv om det snart er sommer.

- Hun holder opp et bilde av henne og barnet hennes i Romania. Mannen og barnet hennes er i Romania, mens hun tigger i Norge. Det er vondt å se på at mennesker lever under slike uverdige forhold, sier han.

Nettavisen har den siste tiden fokusert på romfolkets situasjon i Oslo. Ifølge Frelsesarmeen kan det være så mange som 600 av dem i hovedstaden, og kommunen må daglig plukke opp både søppel og avføring fra disse.

Les også: Her venter de i matkø.
Les også: - Vi føler vi blir satt i bås.

- Elendige sanitære forhold
Knutsen sier at kommunen bør bygge toalett for både romfolket og andre som lever på gata.

- Det er merkelig hvor uinteressant forebygging blir så fort man får sjansen til å generalisere en minoritet, men Oslo kommune er elendig når det gjelder sanitære forhold. Jeg jobber mye på gateplan og deler ut brukerutstyr til narkomane. Her møter jeg mange, både gatefolk, turister og andre tilreisende, som ikke aner hvor de kan gå på toalettet, sier han, før han tilføyer:

- Det offentlige tilbudet er ytterst utilfredsstillende!

Selv om romfolket er et internasjonalt problem, mener han det blir for lett å skylde på Schengen-avtalen.

- Det er kommunens ansvar å legge til rette for dem ved å bygge toaletter i belastede områder. Dette kan bli det moderne samfunns jødeforfølgelse. Ekstremnasjonalismen er på fremmarsj i Øst-Europa og disse blir jaget rundt, sier Knutsen.

SØPPEL: Ruskenpatruljen opplever å daglig måtte rydde opp i romfolkets leire.

Mest diskriminert
Knutsen hevder at behandlingen av romfolket ifølge EU blir stadig verre. Hatet mot minoriteten vokser og særlig på Balkan.

Menneskegruppen oppfattes som et onde som helst bør utryddes. Holdningen er sterk på det Europeiske kontinent og den øker som følge av økt arbeidsløshet.

Samtidig får fascismen stadig bedre kår.

- I Vsetin i Tsjekkia ble et hundretall sigøynere for et par år siden arrestert og transportert vekk i lastebiler mens myndighetene rev ned deres forfalne hus. «Vi fjerner en kreftsvulst», sa ordføreren til stor applaus fra de hvite innbyggere. Romfolket er den største minoriteten i Europa og den gruppen som blir mest diskriminert, sier han.

- Kan ikke bare sparke dem vekk
For Norges del mener han at Hagens behov for å straffe dem kan føre til hat mellom nordmenn og romfolket.

- Med stadig større hat vil det skape en risikabel situasjon der de utsettes for hatske handlinger, advarer Knutsen. Det er en nødssituasjon i vår egen bakgård og når vi får dem på vår egen dørstokk kan man ikke bare sparke dem vekk, understreker Knutsen.

I SKOGEN: Romfolket bosetter seg i skogen under svært enkle forhold.

Når det gjelder romfolkets toalettvaner synes ikke Knutsen nordmenn er det spor bedre når det kommer til helgene.

- Det stinker urin på mange T-banestasjoner, fortauer, trapper og så videre i byen. Særlig på søndag formiddag. Bylivet skaper mye mer møkk i helgene og det er nok av hundeavføring i parkene til å ramle i for barna. Dette er det ingen som sier noe på, men man skjærer alle romfolk over en kam, sier Knutsen.

I helgen kunne Nettavisen fortelle at Ruskenpatruljen i Oslo minst en gang om dagen må ut for å plukke menneskelig avføring etter romfolket.

Les også: Han plukker avføringen til tiggerne
Se skrekkbildene: Kommunens skrekkbilder

- Det er ikke det hyggeligste man treffer på i arbeidsdagen. Vi er voksne og kan se oss for, men vi tenker på unger som leker oppe i dette, sa driftsleder Finn Martinsen i Ruskenpatruljen.

- Burde være glad det ikke er flere
Politiet har tidligere uttalt til Nettavisen at de daglig får inn personer knyttet til romfolket tatt for vinningskriminalitet. Kommunen sitter ifølge Knutsen også med ansvaret her.

Les også: - Får ikke nok i koppen.

- Om kommunen hadde sikret et grunnleggende tilbud til romfolket hadde de ikke startet med vinningskriminelle handlinger. Under de forutsetningene de lever blir det en del vinningskriminelle personer. Vi burde egentlig være glad det ikke er flere. Det er en moralsk gruppe og de har et godt samhold. Hva ville en nordmann i en lignende situasjon gjort på gata i Romania? spør Knutsen retorisk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere