RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Derfor ble han ikke oppdaget

Sist oppdatert:
Anders Behring Breivik (32) var svært aktiv på internettfora og har nylig anskaffet seks tonn med kunstgjødsel.

En hel nasjon stiller seg nå spørsmål om hvordan én person har klart å planlegge et bombeattentat i Oslo sentrum og en massakre på Utøya uten å bli oppdaget av politimyndighetene.

Den terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) har tidligere ytret rasistiske holdninger på internettfora. Her har han blant annet omtalt tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland som «Landsmorderen».

32-åringen hadde også sitt eget enkeltmannsforetak som drev med dyrking av grønnsaker, rot- og knollvekster. Dermed fikk han tilgang til store mengder kunstgjødsel som kan brukes til å fremstille hjemmelagde bomber.

- Forstår at han ikke ble fanget opp
Terrorekspert Tore Bjørgo er ikke overrasket over at Breivik ikke var i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sitt søkelys, til tross for at han angivelig var tilknyttet høyreekstremistiske miljøer.

- Jeg forstår om han ikke var det. Ut fra det som er kjent i media, så er det ikke noen åpenbare indikatorer på at han burde ha vært på noen liste, sier terrorekspert og professor ved Politihøgskolen, Tore Bjørgo, til Nettavisen.

- Man fanger ikke opp folk som er aktive på internettfora hvis de ikke gir uttrykk for voldelige tendenser. Det å uttrykke antiislamisme er ikke noe PST griper fatt i. Det må være mer enn det. Og han hadde legalt arbeid som bonde som ga ham tilgang på kunstgjødsel. Det var ingen åpenbare tegn som skulle tilsi at han skulle blitt fanget opp, sier Bjørgo.

Ekspert på eksplosiver, Per Nergaard, anslår at bomben ved Regjeringskvartalet besto av et halvt tonn med sprengstoff.

- Jeg anslår nå at det var et halvt tonn med sprengstoff basert på det jeg vet at han har kjøpt fra Felleskjøpet på Rena. Jeg har egne kilder som sier han har kjøpt seks tonn med kunstgjødsel, sier lederen av mineavdelingen i Norsk Folkehjelp, Per Nergaard, til Nettavisen.

- Skremmende lett
Nergaard mener det er svært enkelt å fremstille bomber fra kunstgjødsel dersom man gjør research på internett.

- Du trenger ikke å være ekspert for å gjøre dette. Det er skremmende lett, sier han.

Han reagerer på at det er mulig å anskaffe seg så store mengder med kunstgjødsel uten at det vekker oppsikt.

- Så lenge du er bonde eller har et kundeforhold til Felleskjøpet, så får du kjøpt det uten spørsmål, sier han.

- Jeg trodde det var en større terskel til å kjøpe kunstgjødsel enn det er. Det som står klart for meg er at må man tenke på reguleringer når det gjelder å få tak i denne typen kunstgjødsel, sier Nergaard.

Han sier at tilsvarene bomber ble brukt i terrorangrepene i Nairobi og Oklahoma.

- Alt du trenger er egentlig noen sekker med kunstgjødsel, litt diesel eller bensin og litt kunnskap om blandingsforholdet, samt en ingrediens som jeg ikke vil si, sier Nergaard.

Kommunikasjonsrådgiver i Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Siv Alsén, ønsker ikke å kommentere detaljer i etterforskningen og henviser til Oslo politidistrikt.

Høyreekstremistiske miljøer
Men Tore Bjørgo sier norske politimyndigheter har vært svært aktive med å arbeide opp mot høyreekstremistiske miljøer i Norge.

- PST og politiet for øvrig har arbeidet aktivt mot høyreekstremistiske miljøer i mange år. Man har jobbet mot Vigrid-miljøet og andre miljøer som har blitt plukket fra hverandre. Det vi nå ser er en annen aktivisme enn den voldsaktivismen som vi har sett på 1990-tallet og fremover, sier Bjørgo.

- Det virker som at denne personen har snudd seg fra nettaktivitet til ekstrem aktivisme. Det må jo ha foregått et eller annet hvor han har utviklet disse ideene, enten fra nynazistiske miljøer eller ideologiske romaner som har dannet rollemodeller for blant annet Oklahoma-bomberen og disse lasermennene i Sverige, sier han.

- Tror du gjerningsmannen kan ha hatt medhjelpere?

- Jeg kan ikke spekulere rundt det. Det er ikke umulig, men heller ikke nødvendig, sier Bjørgo.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere