RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Kulene ville neppe gått gjennom skroget

Foto: Bjørn Sigurdsøn/SCANPIX
Sist oppdatert:
Flere våpeneksperter sier til Nettavisen at MS Thorbjørn ville tålt Utøya-terroristens dødskuler.

Nettavisen skrev torsdag historien om matros Johannes Dalen Giske (20), som sammen med AUF-leder Eskil Pedersen og syv andre, flyktet fra øya i AUF-båten MS Thorbjørn.

I panikk seilte de nordover på Tyrifjorden i en halv time, til det AUF-leder Eskil Pedersen har karakterisert som «et trygt sted».

For de ni om bord var det umulig å forstå omfanget av det som skjedde på øya.

De var først og fremst oppsatt på å komme seg til land og få varslet politiet.

Våpeneksperter Nettavisen har vært i kontakt med, sier nemlig at kulene fra Behring Breiviks våpen neppe ville penetrert stålskroget på AUF-båten.

Fryktet flere drapsmenn
Av frykt for at flere attentatmenn var på vei til Utøya - noe Breivik hadde indikert da fergen noen minutter tidligere hadde fraktet ham til øya - turte ikke de ni om bord å gå korteste vei til land.

I stedet seilte de nordover.

Underveis fikk AUF-lederen sms-er fra panikkslagne ungdommer på Utøya. Flere spurte hva de skulle gjøre. «Legg på svøm utover», svarte Pedersen.

Til rors i fergen stod kapteinen som bare noen minutter tidligere hadde sett sin samboer - Monica Bøsei, også kjent som «Mor Utøya», - bli skutt.

Johannes Dalen Giske er full av beundring for kapteinen, som klarte å manøvrere båten og holde hodet kaldt til tross for det som var hendt:

- Han reddet livet mitt, sier Dalen Giske til Nettavisen.

Da de omsider la til land, gikk deler av gruppen opp på veien, og haiket til politistasjonen på Hønefoss. De andre beveget seg i retning det opprinnelige fergeleiet til Utøya.

Eskil Pedersen har ikke villet kommentere ferden. AUF-lederen har vært tydelig på at han ikke ønsker å dele sin opplevelse på detaljnivå med resten av Norge.

Beskyttelse mot kulene
Terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) drepte 68 ungdommer og voksne på Utøya. Mange av AUF-erne som var på øya, forsøkte å rømme fra drapsmannen ved å legge på svøm mot fastlandet.

Mens politiet brukte en time på å rykke ut til Utøya, var det flere sivile campinggjester på Utvika Camping som kjørte ut i båtene sine for å plukke opp de livredde ungdommene.

MS Thorbjørn var da på vei nordover i det som må ha fremstått som den smarteste løsningen; å komme til land, og få kontakt med politiet.

Fergen - som er bygget i stål - kunne imidlertid blitt brukt som beskyttelse mot de dødelige kulene, dersom de hadde oppholdt seg på noen titall meters avstand fra skytteren.

Stålskroget går også høyt over vannlinjen, og danner således en forholdsvis høy «vegg» rundt dekk.

8-10 mm tykt
Verftet som bygget MS Thorbjørn i 1948, sier de ikke lenger har tegninger av fartøyet. Men de anslår at stålskroget er minst åtte millimeter tykt.

- Normal tykkelse på skroget på den størrelsen er mellom åtte og ti millimeter, sier Lars Almqvist ved Oskarhamnsvarvet til Nettavisen.

I Breiviks terrormanifestet er han selv avbildet med et våpen av type 223-rifle av merket Ruger Mini-14. Breivik skal også ha vært utstyrt med en pistol av type Glock 9 millimeter da han gjennomførte massakren. Men dette er ikke bekreftet fra politiets hold.

Våpeneksperter Nettavisen har vært i kontakt med, tviler på at prosjektilene av denne type kaliber kunne ha penetrert stålskroget til MS Thorbjørn.

- Kan kaliber 223 penetrere et stålskrog på 8-10 millimeter?

- Det kommer an på avstanden. Er du på kloss hold kan man kanskje skyte gjennom, men man skal ikke mange titall meter unna før det ikke slår igjennom, sier våpenekspert og mangeårig medlem av Det frivillige skyttervesen (DFS), Jens Pettersen, til Nettavisen.

- Trygg på 30 meters hold
Pettersen tror man vil være forholdsvis trygg bak en stålplate på 8-10 millimeter om man befinner seg på 30 meters avstand.

- På 30 meters hold så betviler jeg at prosjektilene (kaliber .223 red.anm.) slår gjennom stålplaten, men jeg kan ikke utelukke det. Det er snakk om stålkvalitet og vinkel på skyteretningen. Men jeg har ikke noe ønske om å være der, for å si det sånn, sier Pettersen.

Nyhetsbyrået AP har snakket med sjefskirurg Colin Poole ved Ringerike sykehus, der flere av ofrene har blitt operert for skuddskader.

Skuddskadene på ofrene tyder på at det er benyttet såkalt ekspanderende ammunisjon, også kalt hullspissammunisjon eller dum dum-kuler under massakren.

Pettersen tror ikke dum dum-kuler ville ha penetrert gjennom stålskroget på ferjen.

- Nei, det tror jeg ikke det vil gjøre. Når prosjektilet ekspanderer så vil de ofte stoppes i kroppen når det brukes i jaktsammenheng, sier han.

- Men hvis det er en militærpatron med stålkjerne, så har det betydelig større gjennomslagskraft. Det er betydelig større kraft enn blykjerne, men den får man ikke tak i på legalt vis, med mindre du har tilgang gjennom Forsvaret, sier Pettersen som har vært aktiv konkurranseskytter i 40 år.

- Dårlig treffsikkerhet på 300 meter
Flere av de overlevende etter Utøya-massakren har uttalt i media at gjerningsmannen skjøt på dem mens de forsøkte å svømme mot fastlandet, og at de kunne høre kulene suse over hodet.

I terrormanifestet står det at Breivik har drevet skytetrening med en 223-rifle av merket Ruger Mini-14. Under skytetreningen skal han ha kalibrert siktet for 100 meter. Det vil si at kulebanen og siktebanen møtes på 100 meter.

Våpenkyndige som Nettavisen har vært i kontakt med, sier at et våpen som er innskutt på 100 meter, vil ha vanskeligheter med å treffe noe på 300 meters avstand.

Dersom målet er på 300 meter vil det være et avvik på 40 centimeter. Med en avstand på 500 meter vil avviket være på cirka to meter, får Nettavisen opplyst.

- Alt for tidlig
Politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby ville mandag ikke kommentere noe rundt fergen under massakren og evakueringen.

- Det er alt for tidlig å si noe mer om dette nå, sier han til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere