RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

De trenger en gjeldsordning de ikke kan få

Sist oppdatert:
Psykisk helse er irrelevant når man vurderer hvem som skal få gjeldsordning. – Lovverket vi har i dag hjelper ikke alle.

Det sier gruppeleder Hilde Slyngstadli ved Gjeldsordningsgruppen i Vestfold politidistrikt.

Dette er gruppen som bestemmer hvem som skal få og ikke skal få gjeldsordning. Hvem som skal få mulighet til gjeldsordning er det Stortinget som har vedtatt.

- Vi vurderer veldig nøye om søkerne oppfyller vilkårene, og begrunner våre vedtak. Det er ofte vi ser at en skyldner trenger en gjeldsordning, men at vedkommende ikke oppfyller vilkårene, sier hun.

- Lovverket vi har i dag hjelper ikke alle, men jeg håper at deres problemer løser seg på andre måter, sier hun.

Får ikke gjeldsordning
Nettavisen har tidligere skrevet om gjeldsofferet Rune fra Sandefjord som flere ganger har vurdert å ta sitt eget liv. Tidligere har vi også skrevet om en annen Sandefjordsmann som sliter med stor skattegjeld:

Begge faller inn i gruppen som vanskelig får gjeldsordning, fordi de har betydelig skattegjeld.

Rune har vært gjeldsslave i 22 år og vil fortsette å være det livet ut slik det ser ut i dag.

Den 41 år gamle mannen i Sandefjord har slitt med skattegjeld i 14 år, og har flere ganger forsøkt å komme til en gjeldsordning. Det har så langt ikke lykkes. I dag lever han på et minimumsbeløp mens skatteinnkreveren i Sandefjord og andre trekkinstanser tar det meste av inntekt.

Til denne artikkelen uttaler Slyngstadli seg generelt, og hun fikk ikke spesiell informasjon om de to sakene før hun uttalte seg.

- Har skyldner betydelig skattegjeld og skyldner kan klandres for den gjelda, så er det i seg selv avslagsgrunn for gjeldsordning, sier Slyngstadli.

Et annet viktig moment er om personen har hatt gjeldsordning tidligere. Det er situasjonen for gjeldsoffer Rune.

- Gjeldsordning skal man bare oppnå en gang i livet hvis man da ikke helt uforskyldt har havnet i problemer for andre gang. Namsmannen kan avslå gjeldsordning for andre gang, men vi vil aldri kunne åpne saken. Det må tingretten gjøre, sier leder for gjeldsordningsgruppen i Vestfold politidistrikt.

Store psykiske problemer
Nettavisen har skrevet en rekke saker om gjeldsofre, og felles for dem alle er at gjelden sliter på helsa og psyken. Du kan lese alle Nettavisens artikler om temaet her.

Slyngstadli konstaterer at gjeld og psykiske problemer går hånd i hånd.

- Ja det er klart det gjør det. Det er også en høyesterettsavgjørelse som sier at gjeld og psykiske problemer henger sammen. Det gjelder nesten hver sak, og det er ikke vanskelig å se.

Slyngstadli uttaler seg på generelt grunnlag og Nettavisen har ikke gitt henne informasjon om sakene vi har skrevet om fra hennes distrikt. Hun sier at det er velkjent at gjeld og psykiske problemer henger sammen, men at det ikke er den psykiske helsen som er avgjørende når namsmannen vurderer om en person skal få gjeldsordning.

Mange sandefjordinger med gjeld

Sandefjord er en kommune der svært mange sliter med gjeld. Fra 2009 til 2010 økte antall saker for Forliksrådet det første halvåret med 47 prosent til totalt 822 saker. I 2011 har antall saker sunket til 727 saker, men det er likevel høyt sier Hilde Slyngstadli.

Til sammenligning har nabokommunen Larvik bare 533 innkomne saker til tross for at det bor omtrent like mange mennesker i de to kommunene. Slyngstadli sier at årsaken til den store forskjellen er ukjent. Typiske saker som kommer inn til forliksrådet er mislighold av telefonabonnement, energiabonnement og kredittkort. Høy skattegjeld er ikke blant de vanligste gjeldstypene, sier hun.

- Må ikke gi opp
-Så det betyr at noen mennesker må leve resten av livet med gjeld?

- Ja, hvis man da ikke greier å løse det med kreditorene sine på andre måter. Jeg håper jo at det finnes andre løsninger for dem, og at de ikke gir opp. Det er mange som kommer til private avtaler også. Vi henvender folk som får avslag til NAVs gjeldsrådgivere, sier hun.

Skattedirektoratet sier derimot at man ikke ønsker private avtaler, men ønsker en felles gjeldsordning.

- Det klare utgangspunkt er at skattekravene ikke skal gis dårligere dekning enn den dekning andre kreditorer oppnår. Man vil derfor som hovedregel være avhengig av en samlet løsning for all gjeld, dersom skattekrav skal vurderes lempet. I mange av disse tilfellene henviser innkrevingsmyndighetene til muligheten for å oppnå en gjeldsordning etter gjeldsordningsloven, har skattemyndighetene tidligere opplyst til Nettavisen.

Les egen sak: Ingen tidsbegrensning

Slyngstadli sier at hun håper folk likevel ikke gir opp etter avslag om gjeldsordning.

- Får du avslag i dag så er det ikke gitt at du får avslag i fremtiden. Vi vurderer også alder på gjelden. Tiden formilder det meste, og det gjelder også gjeld, sier Slyngstadli.

- Man må ikke gi opp, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere