RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ingen i nærheten av båten

PREGET: AUF-leder Eskil Pedersen snakket torsdag kveld ut om det grusomme døgnet.
PREGET: AUF-leder Eskil Pedersen snakket torsdag kveld ut om det grusomme døgnet. (TV2/SKJERMDUMP)
Sist oppdatert:
AUF- leder Eskil Pedersen er sikker på at det ikke var noen overlevende i nærheten av M/S Thorbjørn da den la fra land på Utøya.

Fredag 22. juli ble 69 mennesker drept på Utøya i terrorangrepet som rammet Norge. Åtte ble drept i Regjeringskvartalet.

I TV2-programmet «Fire fortellinger fra Utøya» torsdag kveld forteller Eskil Pedersen og tre andre AUF-ledere om hvordan de opplevde dramatikken som utspant seg på øya den skjebnesvangre fredagen.

AUF-leder Eskil Pedersen og åtte andre som var i umiddelbar nærhet av båten M/S Thorbjørn klarte å rømme fra drapsmannens kuler.

- Det var ingen i nærheten av båten da vi la fra land, det var vi sikre på. Vi hadde ikke sett noen eller hørt noe etter det. Det var jo skipperen som bestemte hvor vi skulle gå, eller, det var hans vurdering, sier Pedersen til TV2.

- Jeg tenkte at det hadde vært en bombe i Oslo, og nå er Utøya okkupert og folk drepes, sier Pedersen i intervjuet.

- Lyden av spiker
På øya var han med to andre medlemmer i huset nede ved brygga.

- Det er en TV på øya som fungerer, og den er i annenetasje på bygget nede ved brygga. Så husker jeg lyden av at noen slår inn en spiker, så ser de to andre på hverandre og på meg. Først går den ene ned, og deretter den andre, sa Pedersen.

- En av dem kommer opp igjen og sier at Marit sier at noen skyter. Jeg husker blanding av frykt og at jeg ikke vil bli lurt. Han låser døren og jeg åpner verandadøren, og jeg hører helt tydelig skudd.

- Helt stille
Etter hvert får Pedersen en telefon om at han må løpe mot fergen. Han løp i sokkelesten over grusen.

- Jeg løper forbi to personer som er skutt. Jeg visste ikke om de var døde. Det var helt stille på øya. Det var døden som hadde lagt seg over Utøya. Jeg løp inn på båten og bak der førerhuset der flere ligger helt flate på dekk. De skriker til meg at jeg må legge meg ned.

Om bord i båten møtte Pedersen flere andre AUF-medlemmer.

- Personene på båten sa at det var en mann fra PST med masse våpen. Han hadde begynt å skyte. Båten begynner å rulle bakover. Vi hadde en diskusjon om hvor vi skulle legge til og advarte de som sto på landsiden.

Pedersen ringte 112 og fikk vite at de allerede hadde fått beskjed. Han sier det er vanskelig å huske alt som skjedde. Han husker han måtte ringe alle han kan for å få hjelp.

- Jeg svarte at folk på øya måtte svømme vekk fra øya. Da vi først kom i land, var vi livredde for at noe skulle skje der. Vi prøvde å finne en bil med en kvinnelig sjåfør, for vi følte oss mye mer trygge med en kvinne enn med en mann. Stakkars dame. Vi sa hun måtte kjøre til Hønefoss.

Fryktet statskupp
AUF-lederen trodde det var et statskupp på gang og at hele landet var under angrep.

Da de kom til Hønefoss ble de møtt av en politimann i uniform. Han tok dem inn på politistasjonen.

- Etter hvert kom det store polstrede politimenn forbi. Vi bare ventet på at disse skulle snu seg å skyte på oss.

Pedersen forteller at noen hyperventilerte.

- Det var så tåkete og vi holdt de som hyperventilerte i hånden.

- Vi er i sjokk fortsatt og det vil ta lang tid før det går opp for oss hva som har skjedd, sa Pedersen.

Ifølge TV2 låste nestleder Åsmund Aukrust seg inn i et telt, generalsekretær Tonje Brenna spilte død, mens Mari Aaby West flyktet rundt på øya for å komme seg vekk fra massemorderen.

- Jeg ble møtt av noen jenter som løp mot meg, og de skrek: Løp for livet! Vi løp nedover mot vannet med andre ungdommer. Flere rundt dem ble skutt rett ned mens de løp. En ung jente falt over meg. En annen lå med vennen sin som var skutt. Å legge på svøm var aldri et alternativ for meg. Det eneste jeg kunne gjør var å spille død, sa Tonje Brenna.

- Lo høyt og rått
Hun forteller at folk ble skutt rundt henne og at folk falt ned døde, halvveis oppå henne. Etter en liten stund ble det helt stille og de hørte taktfaste skritt fra mannen som kom mot dem. Han stoppet rett over dem, og en venn som lå ved siden av henne så opp mot ham.

Han begynte å skyte på folk rundt dem, og det eneste de kunne gjøre var å ligge helt stille.

- Han lo høyt og rått for hvert skudd, og hver gang noen gikk i bakken så lo han og sa: «yes, blink». Vannet var ikke lenger blankt, men rødt, fortsetter Brenna.

Lederne er opptatt av at ingen skal føle skyld etter angrepet og føle skyld for de valgene som ble tatt.

- Skjønte ikke hva som skjedde
Forrige torsdag skrev Nettavisen om Johannes Dalen Giske (20) befant seg på båten sammen med Eskil Pedersen. Han var matros på båten.

Les også: Flyktet i AUF-fergen.

20-åringen, som for øvrig er Trond Giskes nevø, fortalte at han reagerte på at gjerningsmannen hadde plugger i ørene.

- Det eneste jeg stusset på, var at han hadde iPod-plugger i ørene, men samtidig er det ikke hver dag du ser bombepoliti, sa han.

Matrosen anslo at båten med de rundt fem – seks passasjerene, gikk i land cirka kvart over fem, og at Behring Breivik startet å skyte etter rundt fem minutter etter at han var gått i land.

- Jeg skjønte ikke hva som skjedde, jeg trodde han avvæpnet noe farlig, eller testet våpenet. At en politimann skyter vennene dine, er ikke det første du tenker, fortsatte Giske.

Åtte til ti millimeter
Våpeneksperter Nettavisen har snakket med i etterkant av tragedien har uttalt at prosjektilene av denne type kaliber neppe ville gått gjennom skroget til M/S Thorbjørn. Dette kommer an på avstanden man skyter fra.

- Er du på kloss hold kan man kanskje skyte gjennom, men man skal ikke mange titall meter unna før det ikke slår igjennom, sa våpenekspert og mangeårig medlem av Det frivillige skyttervesen (DFS), Jens Pettersen, til Nettavisen.

Les også: - Kulene ville neppe gått gjennom skroget.

Tykkelsen på skroget til båten ble anslått til å være mellom åtte og ti millimeter tykt av verftet som bygde den.

Pettersen tror man vil være forholdsvis trygg bak en stålplate av denne tykkelsen om man befinner seg på 30 meters avstand.

- På 30 meters hold så betviler jeg at prosjektilene (kaliber .223 red.anm.) slår gjennom stålplaten, men jeg kan ikke utelukke det. Det er snakk om stålkvalitet og vinkel på skyteretningen. Men jeg har ikke noe ønske om å være der, for å si det sånn, sier Pettersen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere