RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

900 til Erna - 767 til Siv

Foto: Junge, Heiko (Scanpix)
Sist oppdatert:
- Det er veldig unormalt store tall, sier Frp om medlemsboomen etter terrorangrepene.

Siden terrorangrepene i regjeringskvartalet og på Utøya, har alle partiene på Stortinget opplevd en enorm tilstrømning av nye medlemmer. Nå 18 dager etter, bare fortsetter medlemstallene å stige.

- Alle partier opplever dette i disse dager, og det er jo det norske folks svar på det som skjedde, sier kommunikasjonsrådgiver Ole Berget i Fremskrittspartiet (Frp) til Nettavisen.

Fram til mandag formiddag hadde 767 nye personer meldt seg inn i Frp. 180 av disse var nye medlemmer til Frps ungdomsparti FpU.

- Det er veldig unormalt store tall, spesielt i forhold til tiden på året også, sier Berget.

Les også: - Ap vil gjøre det bedre etter terrorangrepet

- Veldig hyggelig tendens
Høyre forteller om enda flere nye innmeldinger i partiet.

Siden terrorangrepene 22. juli har partiet fått 900 nye medlemmer, og drøyt 200 av disse er nye medlemmer til Unge Høyre.

- Det var en veldig sterk tendens de dagene etter tragedien hvor det var mest fokus på å engasjere seg og bruke stemmeretten, og det er fortsatt en betydelig strøm daglig som vi ikke er vant til i denne fasen før et valg, sier generalsekretær Lars Arne Ryssdal i Høyre.

Ryssdal karakteriserer medlemsboomen som en veldig hyggelig tendens.

- Det understreker at mange til dels vil markere at de slutter opp om demokratiet, og at de vil hjelpe partiene med å mobilisere andre. Så dette er veldig hyggelig, sier han.

Les også: - Det føles godt å bare gå rundt og klemme

- Viktig å ta vare på engasjementet
På denne tiden av året, i juli og begynnelsen av august, pleier det vanligvis ikke å være særlig mange partiinnmeldinger, ifølge generalsekretæren.

- Det blir viktig for oss nå å ta godt imot disse medlemmene. De har meldt seg inn med et engasjement, og vi oppfordrer våre lokalforeninger til å ta kontakt og sørge for at de får anledning til å realisere engasjementet sitt, sier Ryssdal til Nettavisen.

Også Arbeiderpartiet opplever en enorm støtte etter den store tragedien, men siden alle ofrene ennå ikke er begravet, ønsker ikke partiet på nåværende tidspunkt å gå ut med noen tall på hvor mange nye medlemmer de har fått.

Les også: Døde kan stå på valglistene

- Kraftig midt på sommeren
Venstre har siden terrorangrepene og fram til mandag fått 333 nye medlemmer.

- Dette er en kraftig medlemsvekst til å være midt på sommeren. Flere av de som melder seg inn opplyser at de synes situasjonen gjør det viktigere å engasjere seg mer politisk. Det er svært gledelig at folk gir uttrykk for at det er viktig å slå ring om demokratiet, og at mange også viser dette gjennom medlemskap i politiske partier, sier informasjonssjef Steinar Haugsvær i Venstre.

- Har dere opplevd noe lignende tidligere?

- Vi hadde en kraftig medlemsvekst etter det dårlige valget i 2009, med mer enn 1000 nye medlemmer, sier Haugsvær.

Kristelig Folkeparti (KrF) har siden 22. juli fått 72 nye medlemmer til moderpartiet, og 40 nye medlemmer til KrFU.

- Det er en tankevekker
Senterpartiet (Sp) har fått 92 nye medlemmer, derav 59 nye medlemmer til Senterungdommen.

- Det er interessant å merke seg at mange av disse er medlemmer som selv har lagt seg inn i registret vårt, og ikke har blitt vervet av noen. Dette er personer som i hovedsak har tatt aktivt grep selv, sier kommunikasjonssjef Torvild Sveen i Sp til Nettavisen.

- Hva tenker du om at så mange melder seg inn i de politiske partiene nå?

- Det er jo interessant selvsagt. Så er det klart at det kan hende det er en tankevekker. Vi skulle selvsagt ha sett et politisk engasjement gjennom hele året, sier Sveen.

Han tror det økte engasjementet skyldes at folk har begynt å tenke på at det faktisk ikke er noen selvfølge å være en del av et folkestyre.

- Det er jo forholdsvis enkelt å se hva som har skjedd i flere arabiske land, ikke minst i Syria. Vi ser nok en gang hva det koster å drive en valgkamp for demokrati og medbestemmelse, sier han.

Les også: Ap ville ha lenger sørgeperiode

542 nye til SV
SV har siden terrorangrepene fått 542 nye medlemmer, i tilegg til 57 nye medlemmer i Sosialistisk Ungdom (SU).

Rødt har fått 73 nye medlemmer, og Rødt Ungdom 40.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere