RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- USA risikerer å henrette feil mann

Foto: Afp
Sist oppdatert:
Syv av ni vitner har trukket sine vitneutsagn. Likevel har USA signert dødsdommen.

Tory Davis ble dømt til døden i 1991 for å ha drept en politimann i Savannah i den amerikanske delstaten Georgia i 1989. Han har sittet på dødscellen i 20 år, og har anket dommen flere ganger. Nå har imidlertid høyesterett avvist anken, og en dommer i Georgia har satt en endelig dato for når dødsdommen skal effektueres.

Davis ble hovedsakelig dømt på vitneutsagn, ettersom det manglet få håndfaste, fysiske bevis i saken.

- Et grufullt eksempel
Syv av ni opprinnelige vitner har trukket tilbake sine vitneutsagn. Flere av vitnene skal ha antydet at politiet presset dem til å vitne mot Davis, ifølge Amnesty.

- Dette er et grufullt eksempel på hvordan dødsstraff, også i USA, kan føre til at mennesker som muligens er uskyldig blir drept av staten, sier generalsekretær i Amnesty Norge, John Peder Egenæs, til Nettavisen.

Amnesty Norge jobber nå på spreng med å få omgjort straffen til amerikaneren.

- Vi er helt i planleggingsfasen, men nå virker det som at det er 21. september som er datoen. Det siste håpet er The Board of Pardons and Paroles (styret for benådning og prøveløslatelse), som er siste mulighet til å få omgjort straffen, sier Egenæs.

Aksjoner utenfor ambassaden
Men hvis styret ikke har endret straffen innen 18. september, vil Amnesty Norge starte sine aksjoner utenfor den amerikanske ambassaden i Oslo.

- Da starter vi en døgnet rundt-aksjon. Men akkurat hva den vil inneholde, vet vi ikke ennå. Men det blir en synlig markering, og vi skal samle inn underskrifter og protester som vi sender til The Board of Pardons and Paroles, sier Egenæs.

Håpet er at ytre press vil føre til at Davis blir benådet, eller får omgjort dødsdommen.

Amerikanske myndigheter har besluttet at henrettelsen skal finne sted en gang mellom 21. september og 28. september. Men dødsstraffen effektueres erfaringsvis allerede den første dagen i den gitte tidsperioden.

- Rettferdigheten vil aldri seire
Da høyesterett vurderte anken til Davis i 2010, ble det fastslått at det ikke foreligger nye bevis som tilsier at Davis er uskyldig dømt.

Men Benjamin Todd Jealous, som jobber i en forening som fremmer svartes muligheter i USA, NAACP, mener Davis er uskyldig dømt.

- Etter å ha gjennomgått bevismaterialet er jeg overbevist om at Davis er en uskyldig mann. Det er grusomt at henrettelsen skal skje om 14 dager når det er så mye tvil i denne saken. Rettferdigheten vil aldri seire ved at staten sanksjonerer et drap på en uskyldig mann, sier president i NAACP, Benjamin Todd Jealous, til nyhetsbyrået AP.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere