RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(AP)

- Dr. King var en fæl, sexgal mann

Sist oppdatert:
Jackie Kennedy raste mot Martin Luther King, og kalte Gandhi en bitter «sviske».

På 1960-tallet var dr. Martin Luther King den ubestridte lederen for borgerrettighetsbevegelsen i USA. Men i «nye», frigjorte lydopptak beskriver den tidligere førstedamen Jacqueline Kennedy borgerrettighetsforkjemperen som en falsk, fæl og sexgal mann, skriver The Times.

Fire måneder etter drapet på John F. Kennedy, satt enken Jackie seg ned med en nær venn for å skildre folk hun hadde møtt i sin kraft av å være USAs førstedame. Den åtte timer lange seansen ble tatt opp på lydbånd.

- Mannen er fæl
Det var spesielt King som fikk gjennomgå i lydopptaket, som ble frigjort denne uken. Jackie Kennedy var blant annet overbevist om at Martin Luther King hadde vært full under ektemannens begravelse.

- Jeg kan ikke se et bilde av Martin Luther King uten å tenke at den mannen er fæl, sa hun til Arthur Schlesinger, historiker og Kennedys tidligere assistent i Det hvite hus.

Innholdet i lydopptaket har vært en godt bevart hemmelighet i 47 år etter Jackie Kennedys eget ønske.

- Orgie og «I have a dream»
Martin Luther King høstet enorm jubel og applaus for sin kjente tale «I have a dream», som han holdt i Washington D.C. i august, 1963.

Men Jackie Kennedy forteller at King var opptatt av helt andre ting enn borgerrettigheter kvelden før den berømte talen ble avholdt.

Jackie Kennedy avslører i lydopptaket at FBI avlyttet borgerrettighetsforkjemperen den aktuelle kvelden, og at det framgår i FBI-opptakene at King brukte kvelden på å ringe kvinner og invitere dem på sexfest.

Det skal ha vært svoger og daværende justisminister Robert F. Kennedy som gjorde henne oppmerksom på dr. Kings telefonsamtaler.

- King ringte opp alle disse jentene for å arrangere en fest med menn og kvinner. Du vet, en slags orgie, sa Jackie i lydopptaket.

Svogeren skal også ha fortalt Jackie at Martin Luther King skal ha vært full under begravelsen til John F. Kennedy.

- Gandhi var en «sviske»
Det er ikke noe nytt at det blir fremmet omstridte anklager mot dr. King, men det spesielle med de «nye» karakterskildringene er at de kommer fra en tidligere demokratisk førstedame. Det kan være noe av årsaken til at lydopptakene har vært en godt bevart hemmelighet alle disse årene.

Andre personligheter som fikk passet sitt påskrevet av Jackie Kennedy, var ektemannens etterfølger Lyndon B. Johnson, Frankrikes tidligere president Charles de Gaulle og Indira Gandhi. Sistnevnte ble beskrevet som en pågående, bitter «sviske», mens de Gaulle var ifølge Jackie «sykelig selvopptatt».

Hun avslører også at John F. Kennedy fryktet tanken på at Johnson en dag skulle overta som president, og at Robert Kennedy ble beordret til å finne en alternativ kandidat for Demokratene, skriver The Independent. Tidligere visepresident Johnson ble som kjent president etter attentatet mot Kennedy i november, 1963.

- Vi vil dø sammen med deg
Jackie unnlater å snakke om sin egen ektemanns mangfoldige sidesprang, og attentatet i Dallas blir bare så vidt nevnt i lydopptaket.

Men Jackie snakket derimot ut om den spente Cuba-krisen, og om hvordan de fryktet at enden var nær under de 13 dagene krisen pågikk.

- Jeg sa, vær snill og ikke send meg og barna til Camp David (presidentens ferieresidens). Hvis noe skjer, så skal vi være her sammen med deg. Jeg vil bare være sammen med deg. Jeg ønsker å dø sammen med deg. Og det gjør barna også, sa hun.

Lydopptaket skal i løpet av flere programmer bli spilt av på den amerikanske TV-kanalen ABC.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere