RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bodde i stålrør i halvannet år

Foto: ESA (Afp)
Sist oppdatert:
Nå har de seks mennene vendt «tilbake» til jorden.

Seks menn har tilbrakt halvannet år i isolasjon i et stålrør for å simulere en ferd til Mars.

Hensikten med Mars-500-prosjektet, som er gjennomført av Moskva-instituttet, var å studere de psykiske og fysiske påkjenningene under en langvarig reise i verdensrommet.

Mannskapet på seks - tre russere, to europeere og én kineser - har til og med gjennomført en liksomlanding på Mars, og vandret rundt i romdrakter i en sandkasse som skal forstille overflaten til Den røde planet.

Se video i bunnen av saken!

- Fantastisk å se dere igjen
Denne uken slapp deltakerne ut av isolasjon.

- Det er fantastisk å se dere igjen, heller nokså overveldende, sier deltaker Diego Urbina fra Det europeiske romfartsbyrået ESA, melder BBC.

- På Mars-500-ekspedisjonen har vi gjennomført på jorden den lengste romfartsferden noensinne, slik at menneskeheten en dag kan oppleve en ny soloppgang på en fjern, men tilgjengelig planet, sier han etter å ha kommet ut av «romskipet».

Hele mannskapet fra Mars-500 befinner seg nå i karantene. Under ekspedisjonen hadde deltakerne bare begrenset kontakt med verden utenfor.

Store påkjenninger
Romfartøyet har ingen vinduer, og all kommunikasjon med verden utenfor stålrørene ble gjennomført med tidsforsinkelser, slik at det skulle ligne en ekte Mars-ferd.

På det meste tok det 25 minutter fra de sendte en melding til de mottok en tilbakemelding.

Det var mange aspekter ved prosjektet som ikke kunne simulere en ekte Mars-ferd, deriblant vektløshet og utfordringer knyttet til strålingsfare.

Mannskapet gjennomgikk også en rekke psykologiske og fysiske tester under det 17 måneder lange oppholdet i isolasjon. Stress- og hormonnivåene, søvnmønsteret og humøret ble stadig overvåket.

Nå pågår det diskusjoner med Den internasjonale romstasjonen (ISS) om mulighetene for å gjøre noe tilsvarende i bane rundt jorden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere