RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hevder Svalbard brukes til spionasje

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Satellitter på Svalbard spilte en viktig rolle under Natos krigføring i Libya, ifølge en ny bok.

Svalbardtraktaten fra 1920 forbyr bruk av øygruppa til krigsformål - ifølge Russland forbyr avtalen all militær virksomhet. Men i en ny bok hevdes det at satellittstasjonen SvalSat blir brukt til militære formål og at data fra satellittene blant annet var viktig under den Nato-ledete krigføringen i Libya, melder NRK Troms og Finnmark.

Tror ikke politikerne vet
- Det foregår en god del ting på Svalbard som ikke offentligheten har helt kjennskap til. Kanskje ikke mange av politikerne heller, sier forfatter Bård Wormdal ifølge NRK.

Wormdal, til vanlig journalist i NRK Troms og Finnmark, lanserte onsdag boken «Satellittkrigen» på Pax forlag.

Her mener han å kunne bevise at satellittdata som hentes ned på Svalbard blant annet ble brukt under «Operation Unified Protector» i Libya.

I boka peker Wormdal på at satellittstasjonene på Svalbard og i Antarktis har en unik styrke, fordi bare de kan nå satellittene som går i polar bane på hver runde de gjør rundt jorden. Men tilsynet som skal holde øye med hva satellittene brukes til, har ikke innsyn i hva slags data som lastes ned.

- Ikke til militære brukere
Utenriksdepartementet avviser at Norge bryter Svalbardtraktaten.

Til NRK sier underdirektør Frode Overland Andersen at alle data som lastes ned til SvalSat går til kommersielle selskaper eller offentlige romfartsorganisasjoner. Han hevder at ingen data leveres direkte til militære brukere, heller ikke norske. Han peker på at nedlasting og videresalg av satellittdata ikke går inn under forbudet i traktaten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere