RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vurderer å fortsette i Forsvaret

Her ble Alice Asplund (23) beordret av sin offiser om å bade naken.
Her ble Alice Asplund (23) beordret av sin offiser om å bade naken. Foto: Tom Melby (Avisa Nordland)
Sist oppdatert:
Før helga var Alice Asplund (23) klar på at hun ikke ville fortsette i Forsvaret. Men forsvarsministeren har fått henne på andre tanker.

Fredag møtte hun forsvarsminister Espen Barth Eide personlig, skriver Avisa Nordland.

– Han sa til meg at jeg ikke måtte la slike folk ødelegge resten av karrieren min. Jeg syntes det var kloke ord fra ham, og det ga meg noe å tenke på, sier Alice Asplund til AN.

Tvunget
Torsdag skrev AN om 20-åringen som ble tvunget til å bade naken sammen med 30 mannlige medsoldater og foran befalet. Hun måtte også vaske seg nedentil i det kalde vannet, i påsyn av befalet.

– Jeg gråt og følte meg uvel, og jeg har ennå store problemer med å se det mannlige befalet i øynene, sa hun til avisa.Eidsvoll. 23-åringen fra Eidsvoll er i førstegangstjeneste i Luftforsvaret i Bodø. I september var hun og medsoldatene midt i en tredagers feltøvelse ved Heggmoen utenfor Bodø da hun ble tvunget til nakenbading.

– Jeg kan ikke anbefale andre jenter å dra i militæret når det er slik, sa hun. Da AN pratet med henne i ettermiddag hadde hun altså møtt forsvarsministeren, og hun er nå i tenkeboksen om hun vil fortsette i Forsvaret etter førstegangstjenesten.

– Han beklaget det som hadde skjedd, og mente at det jeg måtte gå gjennom var forferdelig. Han sa også at det er uakseptabelt og at det aldri skal skje igjen, sier Asplund.

Tillitsvalgt
Alice Asplund er til daglig hovedtillitsvalgt for soldatene på Reitan.

– Nå er jeg i førstegangstjenesten. Jeg fortsetter der til jeg er ferdig, sier hun. Meningen var at hun skulle søke en landstillitsvalgtstilling etter førstegangstjenesten, noe hun altså hadde skrinlagt helt til møtet med forsvarsministeren.

Støtte
Etter at AN avslørte hendelsen fulgte riksmedia saken opp.

Alice Asplund fikk massiv støtte fra Forsvaret, politikere og andre. Tekstmeldingene har i ettertid haglet inn på telefonen hennes.

– Jeg tipper det kom rundt 50 meldinger, forteller hun.

– Jeg har også fått kjempe mye støtte fra hele landet. Meldinger, blomster og telefonsamtaler, legger 23-åringen til.

Flere nyheter fra Avisa Nordland

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere