*Nettavisen* Nyheter.

328 kommuner kan forsvinne

Torsken kommune på Senja i Troms har under 1000 innbyggere, og er en av kommunene som vil forsvinne om ekspertutvalget får det som de vil. Foto: (Scanpix)

Kravet er 20.000 innbyggere.

Et ekspertutvalg vil mandag legge fram en rapport som sier at det bør være minst 20.000 innbyggere i hver kommune. Det betyr at det kun blir igjen rundt 100 av de 428 kommunene vi har i dag.

- Det vil gi en dramatisk stor avstand til tjenester og tilbud, sier Sp-politikeren Anne Beathe Tvinnereim til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

- Å bygge en kommunereform på en matematisk formel er i seg selv skremmende, legger hun til.

I tillegg til å være på vei inn i Sp-ledelsen som enten første eller andre nestleder, sitter den tidligere statssekretæren i Kommunaldepartementet i et partiutvalg som nettopp jobber med kommunestrukturen.

Reformekstremisme

Ekspertutvalget er nedsatt av Kommunal- og moderniseringsdepartementet, og vil ifølge Stavanger Aftenblad foreslå en grense på minimum 20.000 innbyggere per kommune.

- Dersom det stemmer, vil det være en form for reformekstremisme av verste sort, er Sp-politikerens umidddelbare reaksjon.

Hun mener en slik kommuneinndeling vil få dramatiske konsekvenser både for lokalstyret og tilbudet til innbyggerne.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Å bygge en kommunereform på en matematisk formel er i seg selv skremmende, mener Senterpartiets Anne Beathe Tvinnereim. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)


Nevner eksempler

For å illustrere de enorme konsekvensene et slikt forslag vil få, trekker Anne Beathe Tvinnereim fram landets nordligste fylke.

- Finnmark har i dag har 19 kommuner fordelt på 75.000 innbyggere. Den fjerde største kommunen har under 4.000 innbyggere. Med et slikt krav vil antallet bli redusert til maksimalt fire. Det er i tilfelle snakk om å slå om fem-seks kommuner, poengter hun.

Kommer mandag

Regjeringens ekspertutvalg legger fram sin første delrapport førstkommende mandag.

Lekkasjene stammer fra et utvalgsmedlem som bekrefter at utvalget mener kommunene bør ha minst 20.000 innbyggere.

Dokumentet som legges fram mandag, kommer i så tilfelle garantert til å sette rekordfart i debatten om kommunegrensene.

Frivillighet

Bakgrunnen for utvalgsarbeidet er at regjeringen vil ha en kommunesektor som er tilpasset morgendagens utfordringer.

- Vi trenger større og mer robuste kommuner. Det er nødvendig både for å sikre innbyggerne gode tjenester i fremtiden og for å styrke lokaldemokratiet, mener kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

Sanner har presisert at sammenslåing bør skje frivillig, men at det må brukes tvang hvis et av fire kommuner ikke går med på en eventuell sammenslåing.

Ekspertutvalget er ifølge departementet et fritt og eksternt utvalg, og har arbeidet selvstendig. Utvalget er satt sammen av erfarne forskere og praktikere.

I den første delrapporten som overleveres til statsråd Sanner mandag, har utvalget nettopp sett på hvilke kriterier som må være på plass for at kommunene skal løse de oppgaver de har i dag.

(ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag