RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Breivik forutså «gærning-stempel»

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen (Scanpix)
Sist oppdatert:
- En bevisst strategi for å unngå sannheten, mener Anders Behring Breivik.

De sakkyndige konkluderer med at terrorsiktede Anders Behring Breivik var utilregnelig da han 22. juli begikk terrorhandlingene i Oslo og på Utøya.

Konklusjonen i deres rapport er at Breivik har utviklet diagnosen paranoid schizofreni.

- Observanten var psykotisk på tiden for de påklagede handlinger, og han var psykotisk under observasjonen. Konklusjonen er altså at han var utilregnelig, sa statsadvokat Svein Holden da konklusjonen ble lagt fram på en pressekonferanse i Oslo tirsdag ettermiddag.

Les også: - Breivik er utilregnelig

- Et karakterdrap
I Anders Behring Breiviks såkalte manifest, som er på 1500 sider, tar han nettopp opp frykten for å bli stemplet som «en gal mann».

Breivik skriver at «når en operatør for en av de europeiske motstandsbevegelsene» klarer å angripe et regime, så vil svaret fra et multikulturalistisk regime være å beskytte sin ideologi.

- Dette gjøres vanligvis ved å beskrive fienden som en gal mann eller diskreditere ham som et offer på en vridd måte (karakterdrap), skriver Breivik i manifestet, som han publiserte på internett og sendte til flere tusen personer bare timer før terrorangrepene.

Han skriver videre at det vil bli hevdet at gjerningsmannen er et offer som ble mobbet eller diskriminert tidligere i livet.

- Vi ser at multikulturalister bruker denne svært effektive psykologiske krigføringsmetoden igjen og igjen når de står overfor et dødelig terrorangrep, skriver han.

- Bevisst strategi
Breivik mener strategien er bevisst og alt annet enn naivt.

- Det er et svært sofistikert, psykologisk mottrekk innen krigføring, ment for å begrense all ideologisk skade som kan komme i etterkant av angrepet, skriver han, og fortsetter:

- Hvis det multikulturalistiske regimet kan bevise uten rimelig tvil at den angripende styrken (vanligvis en enkelt celle) er en tilfeldig, irrelevant galning, og ikke faktisk en truende politisk motstander, så vil de med suksess oppnå en posisjon hvor de ikke trenger å forklare for folket hvorfor det nevnte individet ønsker å forårsake ideologisk skade, står det i manifestet.

Han hevder det er en bevisst strategi for å unngå å avsløre sannheten.

- Det er en bevisst strategi for å unngå å avsløre sannheten, og angriperens politiske motiver. Å innrømme at angriperen har velbegrunnede poenger, vil bidra til å undergrave det systemet de har valgt å beskytte, skriver Breivik.

- Han ble fornærmet
Tirsdag ettermiddag ble Breivik fraktet fra Ila fengsel til politihuset på Grønland, der han ble informert om at han vurderes som utilregnelig.

- Han sa at han hadde fryktet denne konklusjonen, men han trodde ikke det ville skje. Han sa at han er fornærmet over rettspsykiaternes konklusjon, sier politiadvokat Christian Hatlo til nrk.no tirsdag kveld.

Breiviks forsvarer, advokat Geir Lippestad, sa tidligere tirsdag kveld at han trodde hans klient ikke ville bli overrasket.

- Det er vanskelig for meg å si hvordan han reagerer, men jeg tror reaksjonen vil være at han ikke er overrasket, men at han også er noe spørrende, sa Lippestad, som er i USA, til TV 2 Nyhetene.

- I sitt eget univers
I sin 243 sider store rapport beskriver de sakkyndige Breivik som en person som befinner seg i sitt eget vrangforestillingsunivers, der alle hans tanker og handlinger styres av disse vrangforestillingene.

Konklusjonen i rapporten er at Breivik har utviklet diagnosen paranoid schizofreni.

De sakkyndige går særlig inn på det de kaller Breiviks grandiose vrangforestillinger, der han bestemmer hvem som skal leve og hvem som skal dø.

- Kjærlighet til sitt folk
- Breivik har sagt at han har begått drapene, eller henrettelsene som han kaller det, av «kjærlighet til sitt folk», sa Holden da han refererte fra rapporten. Breivik karakteriserer overfor psykiaterne seg selv som den mest perfekte ridder siden Annen verdenskrig og sier hans organisasjon Knights Templar, vil overta makten i Europa.

Han antyder også at han selv vil være fremtidig regent i Norge.

Ekspertene beskriver dessuten Breiviks planer om avlsprosjekter på nordmenn - og internering i reservater.

Kan likevel sperres inne
Konklusjonen i rapporten skal nå vurderes av en uavhengig kommisjonen. Det er ventet at de vil være ferdige med sitt arbeid før jul.

Statsadvokat Inga Engh sa på pressekonferansen tirsdag at dersom denne konklusjonen blir stående, kan Breivik ikke dømmes til en vanlig fengselsstraff, men til tvungent psykisk helsevern.

Det betyr at han i så fall kan dømmes til tvunget opphold i psykiatrien, om nødvendig for resten av livet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere