RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Mamma er den eneste som kan gjøre meg emosjonelt ustabil

(Politiet/Scanpix)
Sist oppdatert:
- Hun er min akilleshæl, hevder Anders Behring Breivik.

Anders Behring Breivik kan ifølge psykiatrirapporten ha vært sinnssyk allerede da han flyttet inn hos moren i 2006.

VG omtaler onsdag innholdet i den 243 sider lange sakkyndig-rapporten etter å ha fått innsyn i den.

Ifølge avisa omtaler den blant annet perioden i 2006 da Anders Behring Breivik flyttet inn på gutterommet hjemme hos moren og isolerte seg.

Moren ble bekymret
Moren skal ha fortalt at sønnen må ha vært sinnssyk i tiden han bodde sammen med henne. Hun opplevde at han ble annerledes. Han flyttet ut av morens leilighet igjen 2. mai i år. Da hadde han skaffet seg bolig på Vålstua gård på Rena.

Endret oppførsel fra 2006
De rettsoppnevnte psykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim har både snakket med Breivik selv, men også familie og venner.

De konkluderer med at det kom en sikker endring i Breiviks oppførsel fra 2006.

Fra det året mener de det kan påvises at han trekker seg tilbake fra sosial kontakt, blir stille og stort sett oppholder seg hjemme hos moren. De sakkyndige omtaler dette som tilbaketrekning og isolasjon.

Gikk med munnbind inne
Ifølge morens forklaringer til rettspsykiaterne snudde Breivik døgnet, spilte mye dataspill og tilbrakte svært mye tid på sitt eget rom.

Han ble etter hvert svært opptatt av smitte, eget utseende, politikk og historie og skal gjentatte ganger ha villet prate med moren om sine politiske ideer.

I april 2011, mens han fortsatt bodde hos moren, gikk han med munnbind inne for å unngå smitte.

Breivik skal ha uttrykt håp om at moren ikke vil være til stede under rettssaken.

«Jeg håper bare ikke min mor er der. Hun er den eneste som kan gjøre meg emosjonelt ustabil. Hun er min akilleshæl», har han sagt til psykiaterne ifølge VG.

Barndom
Det er tidligere kjent at barnevernet ble gjort oppmerksom på familien og problemer med sønnen i 1981 etter bekymringsmeldinger, men verken politiet eller de sakkyndige har funnet noen bevis for at Breivik på noe tidspunkt ble utsatt for overgrep, skriver VG.

Breiviks foreldre ble skilt da han var halvannet år gammel. Han skal ha beskrevet sin egen mor som hardtarbeidende og en mor som har gjort en god jobb med halvsøsteren og ham selv.

Stemples som syk
Sakkyndigrapporten om Anders Behring Breiviks mentale helse ble overlevdert påtalemyndigheten tirsdag. Konklusjonen er at 32-åringen ikke er strafferettslig tilregnelig, at han var psykotisk under terrorhandlingene 22. juli og også i tida han ble observert.

Ekspertene mener han befinner seg i sitt eget vrangforestillingsunivers, der alle hans tanker og handlinger styres av disse vrangforestillingene.

Konklusjonen i rapporten er at Breivik har utviklet diagnosen paranoid schizofreni.

De sakkyndige går særlig inn på det de kaller Breiviks grandiose vrangforestillinger, der han mener å ha rett til å bestemme hvem som skal leve og hvem som skal dø.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere