RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Inge Wallumrød (Nettavisen)

- Byungdom er flinkest

Sist oppdatert:
Nå skal engelskkunnskapene til norske elever sammenlignes med elever i 40 land.

OSLO HANDELSGYMNASIUM (Nettavisen): For første gang i historien måles og sammenlignes engelskkunnskapene til flere tusen norske og utenlandske skoleelever i 40 land. Hittil har 75 skoler i Norge deltatt.

Overvurderer seg selv
Markedskoordinator Nina Gjerdum i EF Språkkurs, som gjennomfører undersøkelsene, forteller at målet med språktestingen er å kartlegge resultatet av engelskundervisningen i norske klasserom.

- Nordmenn er gode i engelsk, men jeg tror en del elever overvurderer seg selv. Mange får nok et lite sjokk når de begynner på studier som krever gode engelskkunnskaper, sier hun.

- Betyr dette at dere tror engelskundervisningen i norsk skole er for dårlig?

- Det er vanskelig for meg å svare på, men vi ønsker selvfølgelig med denne testen å finne ut hvor språksterke norske elever egentlig er. I tillegg er det interessant å måle nivået i forhold til andre land. Språk blir stadig viktigere og i mange miljøer går det nok prestisje i å være bereist og ha gode språkkunnskaper, sier hun.

Vil differensiere
På Oslo handelsgymnasium møter vi engelsklærer Tone Fairway, en av 4158 engelsklærere i verden, som har takket ja til å språkteste klassen sin via EFs språktest.

- Jeg syns det er et morsomt initiativ og ønsker å se hvordan elevene mine scorer i en slik test. I og med at de som tar denne testen går i en fordypningsklasse, så regner jeg med et positivt utfall, sier hun.

Fairway mener norske skoleelever er generelt flinke i engelsk, men har likevel en kjepphest.

- Mange er flinke til å prate engelsk. Utfordringen fremover blir å løfte språket et hakk videre, slik at elevene vet hvordan de skal ordlegge seg i forhold til hvem de kontakter. Det er forskjell på om du skriver et brev til president Obama eller bestemoren din. Kanskje er det en idé å differensiere engelskundervisningen til elevene mer i forhold til hva de ønsker å studere senere, sier hun.

- Best i byen
Etter 30 minutter åpnes en klasseromsdør i tredje etasje på Oslo handelsgymnasium. Elev Jens Fredrik Sten Andersen har fullført testen på halvert tid og spaserer fornøyd ut. Han fikk 90 prosent riktig.

- Jeg syns testen var lett og mener den kunne vært bedre og mer utfordrende. Det var en del dårlige alternativer, sier han.

- Du scoret høyt. Hva tror du det kommer av?

- Jeg leser mye engelsk på ulike internettsider daglig. I tillegg har jeg et ønske om å studere i utlandet og oppleve verden etter videregående. Jeg tror mange ungdommer i dag er langt flinkere enn foreldrene sine i språk, slik er det i hvert fall i min familie, sier han.

-Tror du elever i Oslo er flinkere i språk enn i resten av landet?

- Ja, jeg tror elever i Oslo er flinkere i språk enn i distriktene. Det er en blanding av utrolig mange forskjellige kulturer og jeg har et inntrykk av at ungdom i byen reiser mer, sier Jens Fredrik.

Gjennomsnittet for elevene som gjennomførte språktesten ved Oslo handelshøyskole endte på 87,7 prosent riktige svar. Den hittil beste klassen i Norge er Porsgrunn (93 prosent), som foreløpig ligger på 3. plass i verdenssamennheng.

Alle resultatene ligger her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere