RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Beklager, Yousef!

(Framtida.no)
Sist oppdatert:
For fremtiden skal barn få slippe å lide som Yousef Shamari (17).

På lederplass har sjefredaktør Gunnar Stavrum kritisert barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken (SV) hardt for måten statsløse barn i Norge behandles på.

Les Stavrums kommentar «Sover du, Lysbakken?»

Stavrum fremhever Yousef Shamari (17), som har bodd det meste av livet i Norge, har to søsken som er født her, og snakker norsk, spansk og engelsk – men ikke arabisk. Hans «forbrytelse» er at han har arvet den identitetstvilen norske myndigheter har til hans foreldre.

Håper på snarlig løsning
- Konsekvensen er at han er statsløs, mangler pass, og at han ikke kan stemme eller reise på skoletur til utlandet, skriver Stavrum.

Barne- og likestillingsdepartementet er ikke fornøyd med dette:

- Vi ønsker at de som kom til Norge som barn og har bodd her lenge, skal kunne bli norske statsborgere og få alle rettigheter og norsk pass. Årsaken til at vi sendte saken på høring, er at vi ønsket å endre nåværende praksis. Gjennom høringsprosessen kom det frem ulike meninger, derfor tar det litt tid – men regjeringen håper å lande dette snart, sier statssekretær Henriette Westhrin til Nettavisen.

Hun vil ikke være mer spesifikk i forhold til når en løsning kan være klar.

Les Yousefs egen kronikk her (ekstern lenke)

- Bør ikke vente mer enn fem år
- Hvordan definerer dere «vært her lenge»?

- Vi har definert det som fem år for barn og ti for voksne – men dette er ikke endelig bestemt, sier Westhrin og legge til at dette er en prioritert sak.

- Jeg håper på en snarlig løsning. Vi ønsker å gi disse barna en sterk og god tilknytning til Norge.

Den aktuelle 17-åringen gjør inntrykk på statssekretæren:

- Han skriver en sterk blogg, som viser hvor viktig det er å få løst dette problemet. Jeg skjønner godt det han skriver. På en måte er det fint at han setter det norske statsborgerskapet så høyt, sier hun.

- Beklager!
- Hvorfor har det gått syv måneder uten at dette brevet er besvart?

- Det er en glipp i systemet hos oss som skyldes en administrativ feil. Det hender at vi får mange henvendelser, og av og til skjer det at brev ikke blir besvart. Da må vi beklage! Rutinene må ytterligere skjerpes, forklarer statssekretær Henriette Westhrin Nettavisen.

- Vi er opptatt av tett og godt samarbeid med Barneombudet. Reidar Hjermann kan når som helst sende e-post direkte til oss politikerne.

- Er det noe annet du vil legge til?

- Lysbakken vil bli SV-leder fordi han vil ha en integreringspolitikk som skal sikre at de som bor her gode rettigheter, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere