RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: AP Photo/Hadi Mizban

33 pilegrimer drept i Bagdad

Sist oppdatert:
Hundretusenvis av sjiamuslimske pilegrimer trosset bombeangrepene for å komme seg til helligdommen.

En selvmordsbomber med eksplosiver i et belte drepte 28 sjiamuslimske pilegrimer som var samlet til en religiøs festival i Bagdad onsdag. Ytterligere fem personer ble drept i andre bombeangrep, melder nyhetsbyrået AFP.

Angrepene skjedde da pilegrimene passerte Adhamiyah, et sunnimuslimsk område, på vei til Kadhimiyah og mausoleet til imamen Musa al-Kadhim, som festivalen holdes til ære for.

Mer enn 90 personer ble skadet i angrepene.

Selvmordsangrepet skjedde i nærheten av en bro der rundt 1000 pilegrimer ble drept under en seremoni i 2005. De ble trampet i hjel da folkemassen ble grepet av panikk etter rykter som selvmordsangrep.

Ligner tidligere angrep
Dagens angrep har likheter med tidligere sunnimuslimske, Al-Qaida-inspirerte angrep.

Hundretusener av pilegrimer befinner seg i den irakiske hovedstaden. Sikkerhetsopplegget er omfattende, men også tirsdag rammet dødelige angrep festivalen. Da ble seks personer drept og rundt 25 skadd.

Festivalen når sitt høydepunkt onsdag kveld og torsdag morgen, ifølge AFP.

Den sjiamuslimske majoriteten i Irak har vært et mål for angrep fra sunnimuslimske grupper siden den USA-ledede invasjonen i 2003 da Saddam Husseins sunnidominerte regime ble styrtet.

I april 2009 ble 65 mennesker drept - blant dem 20 iranske pilegrimer - da to kvinnelige selvmordsbombere angrep helligdommen i Kadhimiyah.

- Jeg deltar uansett
Men angrepene stopper ikke pilegrimene fra å komme.

- Selv under Saddam, da det var forbudt å reise hit for å delta, kom jeg, sier Hamid Taleb (47) ifølge AFP. Sammen med venner og slektninger har han tatt turen fra Babil sør for Bagdad sammen med venner og slektninger.

- Jeg vil foreta pilegrimsreisen uansett, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere