RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

PST-sjefen går av

PST-sjef på fredagens pressekonferanse.
PST-sjef på fredagens pressekonferanse. Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Janne Kristiansen går av.

Oslo (NTB-André Lorentsen / Johan Falnes): Janne Kristiansen gikk onsdag kveld av som sjef i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) med øyeblikkelig virkning etter at hun røpet informasjon om norsk etterretning i Pakistan.

- PST-sjef Janne Kristiansen har informert justisministeren om at hun fratrer sin stilling. Bakgrunnen er at det er konstatert mulig taushetsbrudd gjennom offentliggjøring av gradert informasjon, het det i en pressemelding fra Justisdepartementet som ble sendt ut ved midnatt natt til torsdag.

Justisminister Grete Faremo (Ap) godtok Kristiansens fratredelse.

- Jeg vil understreke at det ikke er konstatert lovbrudd, men at det dreier seg om et mulig taushetsbrudd. Jeg har likevel valgt å imøtekomme Kristiansens ønske om fratredelse, sier justisminister Grete Faremo (Ap).

Assisterende sjef i PST, Roger Berg, vil fungere som PST-sjef inntil videre.

Les pressemeldingen fra Justisdepartementet her

– Røpet informasjon om Pakistan
Det var under onsdagens åpne høring i Stortinget om 22. juli Kristiansen kom med uttalelsen som kan ha vært et brudd på taushetsplikten.

Etter det NTB erfarer og ifølge flere nettaviser var det Kristiansens svar på spørsmål fra SVs Akhtar Chaudhry som felte henne. I svaret gikk PST-sjefen langt i å røpe at den norske militære etterretningstjenesten opererer i Pakistan.

En anonym regjeringskilde bekrefter også overfor nyhetsbyrået Reuters at det var Pakistan-uttalelsene som felte Kristiansen.

Dette sa Kristiansen
«Men E-tjenesten har sine representanter i disse landene, så vi samarbeider via Etterretningstjenesten om dette landet», sa Kristiansen da hun besvarte Chaudhrys spørsmål om norsk kontakt med Pakistansk etterretning.

Videre sa Kristiansen dette:

«For det første vil jeg bare understreke en ting, at med Pakistan så er det ikke bare E-tjenesten som vi har, vi har også en politisambandsmann i Islamabad som vi også har kontakt med. USA, nå var premissene for spørsmålet noe ledende, så jeg kan ikke si at jeg kan legge det til grunn, men USA er vår allierte i NATO-samarbeidet, så det er vel det jeg kommer til å si rundt den saken.»

Den åpne høringen ble arrangert av Stortingets særskilte komité for 22. juli. Før jul i fjor sendte komiteen i alt 122 spørsmål til seks departementer, og disse ble siden supplert med 24 oppfølgingsspørsmål etter første svarrunde. Høringen onsdag ble holdt for at komiteen skulle få utfyllende svar på sine spørsmål.

- Jeg sa feil
Den åpne høringen ble arrangert av Stortingets særskilte komité for 22. juli. Før jul i fjor sendte komiteen i alt 122 spørsmål til seks departementer, og disse ble siden supplert med 24 oppfølgingsspørsmål etter første svarrunde. Høringen onsdag ble holdt for at komiteen skulle få utfyllende svar på sine spørsmål.

VG konfronterte Janne Kristiansen med uttalelsene umiddelbart etter høringen onsdag, og da forsøkte hun å dempe inntrykket av hva hun hadde sagt:

– Jeg sa feil, jeg mente politiets sambandsmann. Han er vårt kontaktpunkt i Pakistan, sa PST-sjefen til VG.

Utilgjengelig
Ingen i politisk ledelse i Justisdepartementet vil kommentere Kristiansens avgang natt til torsdag.

- Justisministeren vil være tilgjengelig for kommentarer torsdag, sier kommunikasjonssjef Gunnar A. Johansen i Justisdepartementet til NTB.

Han ønsker ikke å kommentere om Kristiansens svar på spørsmål fra Akhtar Chaudhry var årsaken til avgangen.

Siv Jensen (Frp) sier følgende til VG Nett:

- Det er ikke veldig overraskende, hun har vært utsatt for ganske mye kritikk i sin tid som PST-sjef. Dette siste som har skjedd har bare kommet på toppen av alt det andre. Hun har hatt svekket tillit lenge.

- Etter 22. juli har vi jo ment ved flere anledninger at hun bør gå av, sier Jensen.

Første kvinne til topps i PST
Janne Kristiansen ble utnevnt til sjef for Politiets sikkerhetstjeneste i september 2009 og tiltrådte den 10. november det året. Hun ble håndplukket til stillingen av daværende justisminister Knut Storberget og overtok etter Jørn Holme.

Fra 1980 til 2003 var Kristiansen praktiserende advokat, og hun var fast forsvarer i Moss tingrett og Borgarting lagmannsrett. Hun har også hatt en rekke verv i Den Norske Advokatforening. Fra 2003 til 2009 var hun leder i Gjenopptakelseskommisjonen.

Kristiansen er den første kvinnen som har nådd helt til topps i PST, bortsett fra Ellen Holager Andenæs, som var konstituert sjef i daværende Politiets overvåkingstjeneste i 1996– 97.

Avgjørelsen blir nå heftig diskutert. Delta i diskusjonen under eller her

Per Sandberg: - Dette var dråpen
- Jeg er ikke overrasket og har varslet hennes avgang i lang tid, sier leder i justiskomiteen. Gårsdagens glipp var dråpen som fikk det til å renne over for Faremo, sier leder i justiskomiteen, Per Sandberg (Frp), til Nettavisen.

Sandberg mener det er hendelsene rundt 22. juli - og gårsdagens glipp - som har felt henne.

- Jeg tror hun kunne levd videre med den, isolert sett, sier Sandberg til Nettavisen.

Han ønsker ikke å kommentere selve innholdet i glippen.

- Men når 20-30 land har etterretningstjeneste i Norge, overrasker det vel ingen at også vi har det i en rekke land, sier Sandberg.

- Kan sette liv i fare
PST-sjefen røpet opplysninger som kan sette folks liv i fare, sier amerikansk etterretningsoffiser.

Den sier den pensjonerte amerikanske etterretningsoffiseren Steven Rogers til NRK.

- Det som PST-sjefen røpte om at norsk etterretningstjeneste er til stede i Pakistan, kan selvsagt sette folks liv i fare. Spesielt de etterretningsoffiserene som er nevnt kan være i fare. Etterretningstjenesten i Norge må nåvurdere hvilken skade som er gjort.

Den sier den pensjonerte amerikanske etterretningsoffiseren Steven Rogers til NRK.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere