RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Navarsete: - Siste ord er ikke sagt

Foto: Holm, Morten (Scanpix)
Sist oppdatert:
Sp-leder og kommunalminister Liv Signe Navarsete varsler kamp for å beholde nynorsken som i dag, men kan bli stemt ned i regjeringen. Ap er på linje med SV.

Bergen (NTB): Forslagene fra Utdanningsdirektoratet om å fjerne karakteren i sidemål og skriftlig eksamen møter sterk motstand fra nynorskbrukere, med kommunalministeren i spissen. Ungdomspolitikere i Høyre og Frp hilser det velkommen, men mener det ikke går langt nok. AUF mener det er riktig å fjerne karakteren i sidemålet, mens SVs ungdomsparti er imot.

- Dette er ikke veien å gå. Elevene blir ikke bedre i norsk ved å svekke nynorsken. Saken har ikke vært til politisk behandling i regjeringen, og det skal sies og gjøres mye før den er avgjort, sier Navarsete til NRK.

Lederen av utdanningskomiteen på Stortinget, Aps Marianne Aasen, sier at Arbeiderpartiet ser med positive øyne på forslagene fra direktoratet.

- Norskundervisningen er ikke bra nok, verken for bokmål eller nynorsk. Og da må vi snu hver stein. Ap har ikke endelig konkludert om de ulike enkeltforslagene, men å se på dette som ett fag, er absolutt interessant. Det betyr ingen svekkelse av nynorsken, sier Aasen til NTB.

- Ikke mye igjen
KrF-leder Knut Arild Hareide mener det i praksis ikke er mye igjen av faget, hvis eksamen og standpunktkarakterer fjernes. Han krever at sidemålet opprettholdes som et fullverdig, obligatorisk fag.

Lederen i Noregs Mållag, Håvard B. Øvregård, mener Halvorsens forslag både svekker norskfaget som sådan og nynorsk som offisielt språk.

Utdanningsdirektoratet arbeider med en ny læreplan for norskfaget der det blant annet foreslås at hovedmålet skal gis større plass, og at eksamens- og karaktersystemet forenkles. Karakteren i sidemålet vil falle bort.

Kunnskapsminister Halvorsen vil ha en tydeligere og mindre omfattende læreplan for norskfaget. Hun mener norsklærerne sliter seg ut slik det er i dag.

- Det er urealistisk å tro at elevene skal bli like gode i både bokmål og nynorsk. Et av forslagene fra direktoratet er derfor at skriftlig eksamen i nynorsk skal bort. Det betyr imidlertid ikke at elevene skal unntas skriftlig sidemål, sier hun.

Forslaget til ny læreplan skal på høring, og kunnskapsministeren sier at hun først om et års tid vil ta stilling til forslagene. Hun presiserer at SV ikke har tatt stilling til noe foreløpig.

Vil beholde karakter
Noregs Mållag viser til at de tre regjeringspartiene, både i sine programmer og i Soria Moria-erklæringen, går inn for å sikre utviklingen av bokmål og nynorsk, og at regjeringen har lovet at den vil fremme tiltak som gjør det lettere å bruke nynorsk.

Mållaget kan regne med støtte fra Sosialistisk Ungdom (SU) når spørsmålet skal behandles politisk.

AUF-leder Eskil Pedersen jubler derimot over forslagene. Han tror endringene vil gi elevene mer motivasjon for å lære både sitt hovedmål og sidemål.

- Dette gjøres best gjennom å integrere sidemål som del av norskundervisningen, og ikke ha egne karakterer eller eksamen, sier Pedersen.

Leder i Unge Høyre, Henrik Asheim, mener forslaget er et skritt i riktig retning.

- Men vi skjønner ikke hvorfor ikke Halvorsen tar skrittet fullt ut og gjør sidemålet valgfritt. Det er bra at hun tar konsekvensen av det vi har sagt lenge, at sidemålet går ut over opplæringen i hovedmålet. Men hun tar ikke konsekvensen fullt ut, sier Asheim. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere