RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er 97 prosent minoritetselever

Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Oslo kommune klarte å snu trenden med rekrutteringsproblemer på østkantskolene. Nå har prøveordningen blitt permanent.

OSLO (Nettavisen): Lærerne snudde ryggen til problemskolene på Oslos østkant, og kommunen måtte ta grep.

Løsningen ble en tiltakspakke for å tiltrekke seg nyutdannede lærere.

Litt mer i lønningsposen og tettere oppfølging var gulrota man fristet med.

Tre år etter at tiltakspakka ble introdusert som en prøveordning, konstaterer skolebyråd Torger Ødegaard at den har vært vellykket og er kommet for å bli. Fra neste skoleår vil 25 skoler være omfattet av ordningen.

(Se kart lenger ned i saken med oversikt over skolene som er med i ordningen).

- Vi setter inn de beste lærerne, vi gir elevene flere undervisningstimer i lesing og regning, og skolene det gjelder får flere ressurser, sier skolebyråden til Nettavisen.

Fornøyd med resultatene
Høyre-politikeren er fornøyd med resultatene av tiltakspakka og peker på at Oslo-skolen kommer bedre bedre ut enn landsgjennomsnittet i en fersk rapport fra forskningsinstituttet NIFU om prestasjonsutvikling.

- Rapporten forteller at norsk skole ikke greier å utjevne sosiale forskjeller, men at Oslo-skolen lykkes bedre med dette enn skoler i andre fylker, sier Ødegaard.

Det er et resultat Ødegaard tar til inntekt for Oslo kommunes ekstra satsing på østkantskolene.

Se rapporten fra NIFU her: Elevers prestasjonsutvikling - hvor mye betyr skolen og familien? (PDF)

- Folk skjønner ikke hvor bra det er
Gran skole på Furuset er en av skolene som har nytt godt av tiltakspakka. Der møter vi de nytilsatte lærerne Ole Magnus Skretting og Tiril Imeland.

- Når folk hørte hvor jeg skulle begynne å jobbe, så var reaksjonen «Jaha, Goruddalen?!». Men jeg tror ikke folk skjønner hvor bra det er her, sier Skretting.

Han får støtte av kollegaen. Fra lærerutdanningen hadde hun fordypning i fremmedkulturelle utfordringer og ønsket derfor å jobbe på en skole der hun kunne nyttiggjøre seg den kunnskapen.

- Jeg liker meg veldig godt her. Jeg fikk et godt inntrykk allerede under jobbintervjuet i fjor høst, sier Imeland.

Får tre ekstra lønnstrinn
De to unge lærerne kunne ta med seg tre ekstra lønnstrinn da de begynte. I tillegg er de sikret tett oppfølging fra en mentor.

For Skretting og Imeland var det ikke 20.000 ekstra i lønn som lokket, men skolens uttalte ønske om å satse på lærerne og gi nye lærere god oppfølging i en krevende skolehverdag.

En av utfordringene på Gran skole, som på mange av Oslos østkantskoler, er at en god del elever har svake norskkunnskaper.

- Vi har elever med ulike erfaringer når det gjelder det norske språket. Vi får blant annet elever rett fra mottaksklasser, sier rektor Anne Myhrvold.

97 prosent minoritetselever
På denne skolen tilhører 97 prosent av elevene en minoritetsgruppe. Rektor understreker at det tallet ikke gir noe fullgodt bilde av situasjonen, for mange av elevene er andre- eller tredjegenerasjons innvandrere. Men hverdagen for lærerstaben på Gran skole innebærer blant annet hyppig kontakt med støtteapparatet og mye støtte og veiledning overfor foresatte.

Rektor sier tiltakspakken for nye lærere snudde problemet med rekruttering. Nå har skolen ikke lenger problemer med å tiltrekke seg dyktige lærere.

- Men jeg tror vi vil trenge tiltakspakken i noen år, sier Myhrvold.

25 skoler fra neste skoleår
I det skoleåret vi nå er inne i er 23 skoler omfattet av ordningen. Østkantskoler som Haugerud, Holmlia, Mortensrud, Rommen, Stovner og Vestli står på lista og nyter godt av satsingen.

I skoleåret 2012/2013 skal tiltakspakka videreføres på 25 skoler.

Ifølge Oslo kommunes utdanningsetat er det blitt en betydelig økning i antall søkere til utlyste stillinger, og skolene har fått flere kvalifiserte nyutdannede og nytilsatte lærere. Det er et inntrykk som bekreftes ved Gran skole.

Dette sier Utdanningsforbundet
Lærernes tillitsvalgte i Oslo synes det er bra at skolebyråd Torger Ødegaard og kommunen er offensive i forhold til å rekruttere lærere, men etterlyser større vilje til å bruke penger også i lønnsforhandlingene og til å ta lærernes frustrasjon med arbeidstidsavtalen på større alvor.

- Lønn er et kjempeviktig tiltak, og vi er positive til at arbeidsgiver vil benytte lønn for å lokke lærere til stillinger. Samtidig er det viktig at dette skjer på en måte som har legitimitet blant lærerne, sier Steffen Handal, sentralstyremedlem i Utdanningsforbundet, til Nettavisen.

Tiden som ikke strekker til
Han peker på at Utdanningsforbundets medlemmer selv trekker fram arbeidstiden som et problem. Handal oppfordrer skolebyråden til å vise større imøtekommenhet i lønnsoppgjøret og se på mulighetene som ligger i arbeidstidsavtalen.

Handal sier undersøkelser blant lærerne viser at det er tiden som ikke strekker til som oppleves som det største problemet.

- Lærerne ønsker seg bedre muligheter til å gjøre en god jobb. De føler at arbeidstiden ikke strekker til, sier han.

Konkurransen om lærerne skal vi vinne

Spår lærermangel
Nylig kom Statistisk sentralbyrå med en prognose som viste at Norge kommer til å stå overfor en stor lærermangel i løpet av noen år. Mange av dagens lærere er oppe i åra, og det utdannes ikke nok nye lærere i dag til å erstatte disse når de går av med pensjon.

Oslos skolebyråd gir ingen løfter om lærerlønn, men sier Oslo skal vinne dragkampen om de beste lærerne.

- Den konkurransen skal vi vinne, sier han og mener Oslo kommune gjør seg attraktive gjennom å vise til en positiv utvikling og drive med nybrottsarbeid.

- Jeg tror det vil være tiltrekkende på lærerne, sier Ødegaard.

Kommentar: Innvandrere bra for skolen

KART: Her er Oslo-skolene som nyter godt av tiltakspakka i skoleåret 2012/2013. Klikk på kartet under for å se hvilke skoler det gjelder.


View Oslo-skoler med tiltakspakke in a larger map

Problemer med å se kartet? Klikk her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere