RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oslo tingrett: - Vi bekrefter at lekkasje-saken gjelder Klomsæt

Foto: Schrøder, Tor Erik (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Det sier informasjonssjef Irene Ramm i Oslo tingrett til Nettavisen.

Politiet ba sist uke Oslo tingrett trekke tilbake oppnevnelsen av en av bistandsadvokatene i 22. juli-saken etter mistanke om lekkasjer av bevismateriale til mediene.

Saken er under etterforskning i Asker og Bærum politidistrikt.

- Vi bekrefter at det er Klomsæt saken gjelder. Saken gjelder begjæringen om tilbakekalling av ham som bistandsadvokat. Den er nå til behandling i Oslo tingrett, og vil bli avgjort i neste uke, sier informasjonssjef i Oslo tingrett, Irene Ramm, til Nettavisen.

- Hvilke konsekvenser kan dette få for Klomsæt?

- Det er det ikke min oppgave å uttale meg om, sier Ramm til Nettavisen - og henviser til dommeren i saken for videre detaljer.

Kommentar: Søkelys på Klomsæt

Klomsæt vil ikke kommentere
Sigurd Klomsæt selv var tirsdag opptatt i en ankesak i Agder lagmannsrett i Skien. Telemarksavisas journalist oppsøkte ham i en pause i rettssaken og spurte om han ville komme ut for å gi en kommentar.

- Nei, svarte han på den anmodningen.

- Så du er ikke interessert i å kommentere saken?

- Nei, svarte Klomsæt igjen og ble værende inne i rettssalen i pausen.

- Veldig kjedelig
Nettavisen har vært i kontakt med en av bistandsadvokatene, som av kollegiale hensyn, ønsker å være anonym.

- Hva synes du om lekkasjene?

- Det er veldig kjedelig overfor advokatstanden og de klientene dette berører. Det er bra politiet har kommet til bunns i dette, og de bør bruke like mye ressurser på å avsløre lekkasjer i egne rekker, sier bistandsadvokaten til Nettavisen.

Advokaten vil ikke si noe om hvilke konsekvenser dette bør få for Klomsæt.

- Hva synes dine klienter om de mange lekkasjene i sakene?

- De synes de er veldig kjedelig. Dette er ikke heldig - og det aller vanskeligste for dem var å se terrorsiktede ta ladegrep på Utøya. Det visste ingen av bistandsadvokatene noe om, sier advokaten til Nettavisen.

Lettet AUF-leder
AUF-leder Eskil Pedersen uttrykker lettelse over at politiet mener å ha funnet ut hvem som står bak lekkasjene.

- Jeg er glad for at politiet har tatt lekkasjen alvorlig, og det er bra hvis de har funnet en person som er ansvarlig for lekkasjen, sier han.

- Personen har sveket de som skal beskyttes, og det har truet rettssikkerheten til mange i denne saken. Vi håper nå vi kan se en prosess uten lekkasjer, så de berørte og overlevende slipper større belastning enn dette allerede er, sier Pedersen til Nettavisen.

Taus Klomsæt
Det var P4 Nyhetene og Klassekampen som tirsdag morgen brakte nyheten om at Klomsæt skal stå bak lekkasjene, uten å navngi noen kilder.

Politiet er i tvil om lekkasjen er straffbar, og skal først ta stilling til det før de eventuelt går videre med en siktelse.

Nettavisen har vært i kontakt med Klomsæts advokatkontor om saken. Der har de opplyst at Klomsæt ikke ønsker å gi noen kommentar.

Politiet laget felle
Oslo politidistrikt mener bistandsadvokaten som er i søkelyset har utlevert taushetsbelagte straffesaksdokumenter til media.

Etter at nye dokumenter ble utlevert til bistandsadvokatene 3. februar ble det lagt inn sporbare tegn i dokumentene. De såkalte vannmerkene i bildematerialet er digitale spor som kan skjules for den som ikke har spesiell programvare.

Hver enkelt bistandsadvokat fikk altså unike kopier av dokumentene i etterforskningen. Fra disse dokumentene ble det blant annet vist et bilde av Anders Behring Breivik tatt på Utøya like etter at han var arrestert. Etter at dokumenter var omtalt og vist i media, mente politiet dermed å kunne vite hvem som hadde lekket.

- Vitner har vegret seg
Politiadvokat Hilde Strand ved Oslo politidistrikt sier til Nettavisen at de mange lekkasjene i 22. juli-saken har voldt politiet hodebry.

- Vi har erfart at vitner har vegret seg for å komme til politiet eller undertegne på forklaring fordi man er redd for at dette er noe man vil se igjen i mediene, sier hun.

Hun vil ikke kommentere opplysningene om at det er advokat Sigurd Klomsæt som nå er mistenkt i saken, som etterforskes av Asker og Bærum som settepolitidistrikt, men hun sier politiets målsetting med å legge en felle, var å få en slutt på lekkasjene.

- Jeg tenker at når man klarer å identifisere en kilde, så kan det ha en preventiv effekt, sier Strand til Nettavisen.

Spesialenheten undersøker
Samtidig med at Asker og Bærum politidistrikt etterforsker lekkasjene fra en av bistandsadvokatene, ser Spesialenheten for politisaker på en anmeldelse som gjelder lekkasjer fra politiets egne rekker.

- Vi har gjort noen undersøkelser og skal undersøke mer, men vi har ennå ikke besluttet å iverksette noen etterforskning, sier Per Hermann Thori-Aamodt, leder for etterforskningsavdelingen ved Spesialenheten avdeling Øst-Norge.

Aktuelt med tilsynssak
Tilsynsrådet for advokatvirksomhet følger med på lekkasjesaken, og bekrefter overfor P4 Nyhetene at det kan være aktuelt å åpne tilsynssak mot Klomsæt.

Tilsynsrådet har bedt politiet om å bli orientert underveis i etterforskningen. Tilsynsrådet kan også ta saken dersom det ikke har skjedd noe straffbart.

- Basert på det som har stått så langt, så kan jeg generelt si at det etter min vurdering må være forhold som kan ha betydning for den tilliten som advokater skal ha. Det er også lovbestemt at advokater skal nyte tillit og være skikket til å ivareta sin oppgave som advokat, sier daglig leder i Tilsynsrådet, Hege Bjølseth, til P4 Nyhetene.

Kommentar: Søkelys på Klomsæt

Kommentar: Utøya-advokat med buksene nede

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere