RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Jørgen Berge (Mediehuset Nettavsien)

- Jens lager ny regjering på fredag

Sist oppdatert:
Det er professor Frank Aarebrot helt sikker på. Er du enig i endringene hans?

Barne-, likestillings og inkluderingsdepartementet ledes midlertidig av kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV).

- På fredag vil det departementet bli besatt. Det er jeg sikker på, sier professor i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen (UiB), Frank Aarebrot, til Nettavisen.

- En nestleder inn
Han er like sikker i en annen sak:

- En av SVs to nestledere må inn i regjering! Det blir altså enten Inga Marte Thorkildsen (35) eller Bård Vegar Solhjell (40), sier Aarebrot - som holder en knapp på Thorkildsen som SV-leder Audun Lysbakkens arvtaker.

- Jeg tror hun blir ny barne-, likestillings- og inkluderingsminister, sier Aarebrot.

- Thorkildsen er god nok, i likhet med Heikki Holmås (39) og Solhjell. Hun har vokst med oppgavene, mener han.

To scenarier
Aarebrot ser for seg to mulige modeller - den ene innebærer å slå sammen alt som har med skole og høyskoler å gjøre - og la avgått SV-leder Kristin Halvorsen styre det. Og - dele SV-superstatsråd Erik Solheims to områder: Miljø og utvikling. Så kan Solheim lede miljø og Heikki Holmås utvikling. Det er modellen jeg har mest tro på, sier Aarebrot engasjert.

En annen mulighet er:

- Hvis SV fortsatt vil beholde to statsråder på kunnskap og høyere utdanning, tror jeg Solhjell kommer til å overta for Tora Aasland (SV).

Frank Aarebrot tror det vil komme flere endringer i regjeringen før stortingsvalget i 2013 - men ikke nå:

- Nei, i Arbeiderpartiet (Ap) og Senterpartiet (Sp) tror jeg de avventer den videre gjennomgangen i departementene. Å endre på flere statsråder nå, vil kunne gi ufortjent mistanke rundt at her er det noe som ikke har gått etter boken, ifølge Aarebrot.

- Inga er veldig variabel
Professor i statsvitenskap ved NTNU, Anders Todal Jenssen, er ikke like sikker på at Thorkildsen er et sterkt kort for SV:

- Inga er veldig variabel i sin oppførsel. Hun kan bli satt ut av motdebattanter når hun blir overrasket og mister litt grepet om debatten. Noen ganger er hun saklig sterk og andre ganger langt der ifra, så litt opp og ned. Jeg tror ikke hun er en åpenbar kandidat til en statsrådspost, men her skal det tas mange hensyn. SV vil løfte fram kvinner, så det taler for henne, sier Todal Jenssen til Nettavisen.

Og - han er ikke i tvil om at det er nå eller aldri:

- Skal hun bli statsråd, må det bli nå. Hvis ikke blir det et signal om at hun har nådd toppen. Hun har vært med såpass lenge at det må bli nå - og da er det nærliggende å gjette barne-, likestilling- og inkludering. Det som kan avgjøre dette, er om Solheim vil ha en ny miljøvernminister.

- Heikki etter Solheim
- Hva med Heikki Holmås?

- Det kunne være greit for Audun Lysbakken (34), og han er en mulig arvtaker etter Erik Solheim, sier NTNU-professoren til Nettavisen.

Todal Jenssen beskriver imidlertid Tora Aasland som en anerkjent statsråd:

- Omverdenen oppfatter nok Tora som ganske usynlig og anonym, men samtidig har hun som fagstatsråd kanskje mer vellykket enn mange andre. Hun lever i stor grad i fred og forståelse med det miljøet hun skal jobbe med. Mitt inntrykk er at hun har betydelig tillit.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere