RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil hente 11 barn og én av sine koner til Norge

(Anita M. Ingebrigtsen, Firdaposten)
Sist oppdatert:
Hossein har 22 barn. Nå ønsker han familiegjenforening.

I Svelgen i Sogn og Fjordane venter Hossein Ahmed Mayamuud på kone og 11 barn, men familien hans er egentlig dobbelt så stor.

- Det vanskeligste med å komme til Norge er savnet etter familien. De oppholder seg nå i Addis Abbeba uten oppholdstillatelse. De bor hemmelig og kan ikke leve et ordentlig liv der. Ikke har de penger, og med 11 barn er det en svært vanskelig situasjon. Jeg håper de kommer til Norge snart, fordi jeg savner dem mye, sier Hossein Ahmed Mayamuud til Firdaposten.

Mens han venter på deler av sin familie, pugger han norske gloser sammen med andre somaliere ved norskopplæringa i Bremanger kommune.

Her vedtok kommunen å ta imot 15 flyktninger, men familiegjenforening gjør at tallet raskt har økt til 52, skriver NRK.no.

Gjennom sin tolk forteller Hossein Ahmed Mayamood til kanalen at han har 22 barn med med flere koner.

Han søker altså nå familiegjenforening med halvparten av sine barn og en av sine koner.

- En kone og 11 barn ønsker å komme til Norge, seier Mayamood til NRK.

Hosein vet ikke hvor resten av familien hans er.

De forsvant under en flukt fra det krigsherjede Somalia.

En av de andre som har kommet til Svelgen, Hussein Mayow Obeyd, sier til Firdaposten at det hviler et stort ansvar på staten, når de tar imot flyktninger.

– Staten har et stort ansvar for oss, de gir oss økonomi som vi kan leve med, et bosted, utdanning slik at vi kan få et yrke, og vi får tilbud om norskopplæring. Det betyr mye for oss. Nå håper vi også at staten kan gjøre det samme for våre barn og familier, slik at også de kan få et godt liv i Norge. For å kunne leve et godt liv her, så trenger vi familien vår, seier Hussein Mayow Obeyd til avisen.

Kan kun velge en kone
Ifølge UDI må flyktninger fra enkelte land ofte ta et vanskelig valg, fordi de har flere koner.

Snorre Sæther som er områdeleder for familieinnvandring forteller at en mann som oppholder seg i Norge og ønsker å ta med barna sine kun kan velge en ektefelle.

UDI kan likevel ikke utelukke at innvandrere får flere av konene sine til Norge.

- For oss er det viktig å hindre at det skjer, og regelverket er klart på det punktet. Likevel kan vi ikke utelukke at det går an å omgå regelverket, seier Sæther til NRK.

Da må man for eksempel ta ut en skilsmisse slik at en eventuell kone nummer to kan søke familieinnvandring med barna.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere