RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Folk er slitne, det er nitrist og tidligere venner er syke eller døde

Foto: Henrik Arneberg (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Over 300 narkomane forteller hvordan narko-Oslo oppleves fra innsiden.

Vold, stjeling, utrygghet og manglende samhold preger store deler av de åpne russcenene i Oslo , ifølge en ny brukerundersøkelse. Totalt 329 rusavhengige har deltatt.

Målet med undersøkelsen er å kartlegge rusmiddelbrukernes meninger i forhold til det åpne rusmiljøet i hovedstaden. Resultatene skal være med på å legge føringer for det videre sentrumsarbeidet.

Besøker åpne russcener daglig
I rapporten, som er gjennomført på oppdrag for Velferdsetaten, kommer det fram at flere av Oslos rusavhengige mangler bolig. Mange av de yngste brukerne oppgir at de besøker de åpne russcenene flere ganger daglig, hovedsakelig for å kjøpe eller selge rusmidler. Andre oppgir at de opplever at miljøet representerer samhold og gode relasjoner.

Leder Børge Erdal i Uteseksjonen i Velferdsetaten mener undersøkelsen viser at brukerne er forskjellige og representerer ulike syn og behov.

- Det synet brukerne har på ting er ikke så svart/hvitt som det ofte kan se ut som i medieoppslag. I tiden fremover trengs det en ekstra innsats i forhold til å motivere gruppen 18 -25 år til å motta hjelp og å jobbe for endring, sier han.

Stort og uoversiktlig
På spørsmål om hva som oppleves positivt og negativt i det åpne rusmiljøet oppgir halvparten av de spurte at de vektlegger vennskap, tilhørighet og samhold. 40 prosent mener imidlertid at vold, bøffing, stjeling og manglende samhold er et stort problem i miljøet.

Erdal mener det åpne narkotikamiljøet i sentrum de siste årene er blitt stort og uoversiktlig, og at det i seg selv er et problem.

- Oslo har hatt åpne russcener i mange år, men det har vært behov for å begrense omfanget av sentrumsmiljøet. Blir slike miljøer store og uoversiktlige kan det virke selvforsterkende. Det er verken bra for brukere eller hjelpetjenestene, mener Erdal.

- Trakasseres av politiet
En av respondentene i undersøkelsen omtaler rusmiljøet i sentrum som «Veieløst rusbruk, persontvang/maktbruk, at du er nødt til å stole på folk som ikke er til å stole på», mens en annen svarer at miljøet kun er negativt: «Folk er slitne, det er nitrist, tidligere venner er syke eller døde». I tillegg påpeker en del av brukerne at de trakasseres av politiet. «Polititrakassering, ingen solidaritet, ran og bøffing», skriver en tredje bruker.

Erdal mener likevel at synlig norsk politi har en positiv effekt på mange områder i forhold til de åpne rusmiljøet.

- Alle som har ønsket mer synlig politi i sentrum må være fornøyd med politiets innsats - også i disse områdene. Politiet har valgt en mykere linje enn før og satser på dialog med brukerne og bortvisninger fremfor jaging og arrestasjoner. Dette ser vi og vi hilser denne nye tilnærmingen velkommen. Vi trenger den økte tilstedeværelsen og innsatsen fra politiet samtidig som vi gir gode hjelpetiltak, sier han.

Ufornøyd med undersøkelsen
Leder Arild Knutsen i Foreningen for human narkotikapolitikk har vært med i arbeidsgruppen som har planlagt og gjennomført brukerundersøkelsen. Han mener imidlertid at Velferdsetaten har puttet brukernes svar inn i sitt eget virkelighetsbilde.

- Det burde vært brukt eksterne og nøytrale personer til å utføre undersøkelsen. Velferdsetaten misbruker brukernes stemmer. Mange har uttalt at de ikke kjenner seg igjen i forhold til det som kommer fram rundt politiaksjonen. Slik vi leser rapporten så brukes den til å legitimere allerede vedtatte planer, sier han.

I en innstilling til brukerundersøkelsen kritiserer han Velferdsetaten for å ha utelatt spørsmål om hvordan brukerne opplever politiets tilstedeværelse.

- Skjuler fakta
- Hvorfor tror du ikke det er blitt kartlagt mer i forhold til dette temaet?

- Fordi Velferdsetaten ikke har lyst til det. Politiaksjonen mot de åpne rusmiljøene i sentrum er blitt bedt om av byrådet, og Velferdsetaten styres av byrådet. Svarene brukes til å skjule det faktum at hjelpetiltakene er blitt dårligere. Politiaksjonene forhindrer hjelpetiltakenes funksjonalitet, sier han.

Erdal i Velferdsetaten mener det må jobbes for å finne gode løsninger sammen i felles fora, fremfor kommunisere gjennom media.

- Det er nok forskjellige synspunkter og meninger om hva som er bra og hva som er riktig. Skal vi finne god løsninger må vi anerkjenne våre ulike roller og ståsted, finne gode løsninger sammen i felles fora, fremfor kommunisere gjennom media. Det bringer ikke samarbeidet videre. Det er nettopp dette sentrumssamarbeidet prøver å bygge opp under, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere