RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bruker 500.000 på California-seminar

(Finnmarken/Alf Helge Jensen)
Sist oppdatert:
Samtidig som 19 helsearbeidere reiser til San Francisco, skjæres det kraftig ned på antall sengeplasser.

61 representanter fra hele verden er akkurat nå på et seminar i San Francisco om helsearbeid. Av disse er hele 16 fra Helse Nord, skriver Finnmarken.

I tillegg er tre deltakere fra andre steder i Norge påmeldt. Til sammenligning sender Storbritannia og Canada åtte deltakere hver. Finland sender fire, og India én.

Delegatene skal lære hvordan helsevesenet i California fungerer. Meningen med reisen er blant annet å lære om pasientmedvirkning og ulike typer samarbeid. Seminaret varer fra 22. til 25. april.

Samtidig som til sammen 19 nordmenn er i San Francisco, skjæres det kraftig ned på antall sengeplasser ved Tana distriktspsykiatrisk senter. Ordfører Frank Ingilæ (Ap) stiller seg undrende til Helse Nords prioriteringer.

- 16 deltakere virker ekstremt råflott. Og hva i all verden skal vi lære av helsevesenet i USA? Det er jo helt på trynet, sier Ingilæ til Finnmarken.

Mye penger

Helse Nord betaler til sammen nærmere 500. 000 kroner for reise, opphold og deltakeravgift. Administrerende direktør i Helse Nord Lars H. Vorland forsvarer investeringen.

- En halv million er alltid mye penger, men sett i sammenheng med årlige utgifter på 13,5 milliarder er det ikke så mye, sier Vorland, som selv er i San Francisco.

Seminaret arrangeres av Kaiser Permanente (KP) – et nonprofit helsesystem kjent for gode løsninger innen IKT og finansiering. Vorland sier Helse Nord over fire år skal bruke 600 millioner kroner på et nytt IKT-system. Systemet baseres på samme tankegang som KP bruker.

Lite å lære

Helse Nord vurderer også å endre sin modell for fordeling av inntekter til helseforetakene, slik KP har gjort.

- Systemet vi har i dag, belønner aktivitet på en måte som ikke alltid ganger de sykeste. Vi mener det KP har gjort er særlig relevant her i Nord, sier Vorland til Finnmarken.

KP måler kvalitet helt ned på klikknivå. Vorland håper Helse Nord kan hente lærdom fra denne organiseringen. Han lister opp flere konkrete ting representantene fra Nord-Norge skal se på.

- En av fire deltakere på seminaret er fra Helse Nord. Hvorfor sender dere så mange?

- Direktører og fagsjefer i de enkelte foretak skal lede utviklingen både i de enkelte foretak og regionen samlet. Vi ønsker at de samme ideer skal ligge til grunn, svarer Vorland.

Med Vorland på reisen er blant andre Hans Petter Fundingsrud, direktør i Helse Finnmark, og medisinsk fagsjef Harald Sunde.

I et åpent brev beskriver Vorland hvordan USA mangler et likt, universelt helsesystem finansiert av skattekroner.

- Slik sett er det lite å lære av systemet deres. Samtidig er USA langt framme på områder som organisering og IKT, skriver Vorland.

Les flere nyheter fra Finnmarken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere