*Nettavisen* Nyheter.

34 drap i fjor - utenom terrorangrepene

Flere politipatruljer er på plass på et småbruk i Sund kommune etter at en åtteåring ble funnet død. Foto: EIRIK HAGESÆTER (BA)

Bare ett av drapene er ikke oppklart.

08.01.12 21:25

Oslo (NTB-Peter Tálos): I alt 34 personer ble drapsofre i Norge i fjor, viser en foreløpig oversikt som holder terrorofrene utenom.

111 med terrorangrepet
Terrorangrepene 22. juli krevde 77 menneskeliv og representerer alene over dobbelt så mange drapsofre som normalt i Norge i løpet av ett år. Dersom en holder Anders Behring Breiviks handlinger utenfor, ble 34 mennesker i Norge drept eller døde av skader etter vold i fjor, viser en oversikt NTB har samlet inn. Bare ett av dem er ikke oppklart.

Venter på svar
Av de 34 sakene politiet har etterforsket var bare én sak uoppklart ved årsskiftet, nemlig funnet av den døde åtteåringen Monika Sviglinskaja i Sund på Sotra i Hordaland. Den litauiske jenta ble funnet av sin mor 14. november i fjor, og underlige spor på åstedet førte til at det ble iverksatt full drapsetterforskning. Sju uker senere har imidlertid ikke etterforskerne kommet noe nærmere et endelig svar på hvorfor jenta døde.

– Det er gjennomført en rekke tekniske undersøkelse på åstedet, men vi venter fremdeles på svar fra mange av prøvene, sier lensmann Ola Dal i Sotra til NTB.

Han forteller at politiet fremdeles sperrer av huset der jenta ble funnet, og at saken har status som et mistenkelig dødsfall.

Få tilfeldige
Få personer ble tilfeldige drapsofre i 2011 går det fram av oversikten over fjorårets drap. I svært mange av sakene er ofrenes partnere, tidligere partnere eller bekjente siktet og fengslet.

I alt ni kvinner ble drept i 2011. To av ofrene, to eldre kvinner, ble drept av sine voksne sønner i desember like før jul. I juli ble en 57 år gammel kvinne slått med jernstang og satt fyr på hjemme på en campingplass i Tvedestrand. Hennes 34 år gamle fostersønn og en 18 år gammel venn av ham er siktet for overlagt drap.

Fem av kvinnene ble drept av ekskjærester, ektemenn eller samboere.

Kunstnerdrap
Den foreløpige oversikten er basert på drapssaker som har vært omtalt i norske medier gjennom 2011. De fleste av sakene er fremdeles under etterforskning, bare et fåtall har vært gjennom rettsapparatet.

15. desember ble en 29 år gammel kvinne dømt til ti år og seks måneder fengsel for å ha drept tekstilkunstneren Turid Holter (75) i Fredrikstad i mai i fjor. Den dømte kvinnen var leieboer i den eldre kvinnens hus. Leieboeren meldte selv fra om drapet etter to dager, og i avhør innrømmet hun også å ha stjålet kunst fra sin husvert.

På nyåret anket imidlertid 29-åringen straffeutmålingen til lagmannsretten.

Skutt i hodet
Et drap som opprørte mange, var drapet på Einar Opsahl. Den 35 år gamle spillutvikleren og idrettsmannen var et tilfeldig offer da han ble skutt i hodet utenfor en pub på Bislett i Oslo ved 1-tiden natt til 18. juni.

En 29 år gammel mann ble pågrepet tre dager etter og siktet for forsettlig drap. Opsahl skal ha blitt skutt da han forsøkte å stanse en bil han trodde var en piratdrosje. En annen bil kom til. 29-åringen skal ha trådt ut fra denne bilen og skutt offeret på kloss hold. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.