Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

34 druknet i båtulykker- 28 av dem hadde ikke flytevest

Påbudet om bruk av flytevest for alle som oppholder seg i åpne båter i fart gjelder hele 86 prosent av totalt 320.000 fritidsbåter.
Påbudet om bruk av flytevest for alle som oppholder seg i åpne båter i fart gjelder hele 86 prosent av totalt 320.000 fritidsbåter. Foto: (Scanpix)
Nå håper Redningsselskapet at påbudet om flytevest skal få ned drukningsstatistikken - etter to horrible drukningsår.

De to siste somrene har vært helt uvanlige i idylliske sommer-Norge:

Mens tallet på drukninger i flere år lå på rundt 60-80 ulykker i året, steg plutselig tallene bratt - til 119 i 2013 og 115 i fjor.

Dette er bakgrunnen for at Stortinget i mars i år vedtok påbud om bruk av flytevest for alle som oppholder seg i åpne båter i fart. Loven, som trer i kraft 1.mai, er høyst nødvendig. Det mener informasjonsleder Frode Pedersen i Redningsselskapet.

LES OGSÅ: Én stemme sikrer krav om redningsvest

- I 2013 mistet 34 personer livet av drukning i båtulykker. 28 av disse hadde ikke på seg flytevest. Vi i Redningsselskapet konkluderer med at vestpåbud kan få ned drukningsstatistikken, sier Pedersen.

PÅ TIDE: Pedersen håper vestpåbudet vil få ned drukningsstatistikken. 

Tiltaket treffer
Informasjonslederen presiserer at påbudet kun gjelder for fritidsbåter som er under åtte meter lang.

- Vi sitter på statistikker som viser at av totalt 320.000 båter er 86 prosent av de under åtte meter. Stortinget treffer derfor godt med dette tiltaket, sier Pedersen. Han legger til:

- Det er likevel viktig at de som oppholder seg i båter over åtte meter bruker hodet. En hver ulykke er en tragedie, og ingen har noen å miste.

- En tydelig nedgang
I en statistikk fra Norsk Folkehjelp heter det at til sammen 115 druknet i Norge 2014. Til tross for at statistikken fremdeles er høy, informerer seniorrådgiver Ivar Christiansen om at det har vært en nedgang i antall ulykker sett i et langtidsperspektiv.

LES OGSÅ: Mann i 50-årene funnet omkommet etter fisketur

- I 1998 var det 148 personer som druknet, så det har utvilsomt vært en tydelig nedgang. Vi har selvfølgelig en nullvisjon, men samtidig så må vi være realistiske. Ulykker skjer, og vår oppgave er derfor å finne løsninger på hvordan vi kan forebygge nettopp dette, sier Christiansen. Han fortsetter:

- Flytevest er vår tilnærming til situasjonen. Som pådriver er Norsk Folkehjelp derfor godt fornøyd med vestpåbudet som settes i gang om bare en ukes tid.

Fakta: Drukningsulykker 1998-2014

Klikk for å åpne faktaboksen

2014: 115

2013: 119

2012: 61

2011: 69

2010: 79

2009: 105

2008: 86

2007: 104

2006: 72

2005: 110

2004: 141

2003: 97

2002: 110

2001: 75

2000: 124

1999: 144

1998: 148

Kilde: Norsk Folkehjelp

Ser ingen sammenheng
Seniorrådgiveren sier at det er umulig å peke på én årsak til hvorfor statistikken fremdeles viser høye tall.

- Det er vanskelig å se en årsakssammenheng i drukningsulykker, da forskjellige faktorer kan bidra til at statistikken plutselig stiger. Ett år var eksempelvis dødsfall forårsaket av rafting en faktor til hvorfor statistikken var dobbel så høy som året før, sier Christiansen. Han legger til at også en stor kantringsulykke et annet år krevde 18 menneskeliv.

- Fåtallet er forberedt
President i Norges Livredningsselskap, Gard Aleksander Bjørnstad, er i likhet med Pedersen og Christiansen enig i at flytevest kan være nøkkelen til å få statistikken ned.

- Da har i hvert fall alle et godt utgangspunkt for å komme seg i land – selv når panikken kommer, sier Bjørnstad.

LES OGSÅ: Reddet femåring fra å drukne - moren satt i badstuen

Han tror ikke ulykkene nødvendigvis er et resultat av dårlige svømmeferdigheter, men at fåtallet er forberedt på hvordan kroppen faktisk reagerer hvis uhellet er ute.

- Det er stor forskjell på å være i en svømmehall og ute i sjøen. Det gjelder å øve på hva som skjer i kropp og sinn når temperaturen på vannet er betraktelig lavere enn hva man kanskje er vandt til.

Oppfordrer til svømming utendørs
Selv hadde Bjørnstad svømmeopplæring på den lokale badestranden da kalenderen viste april i 1967.

- Etter dette kom svømmehaller på banen, med en visjon om å øke folks svømmeferdigheter og dermed forebygge drukningsulykker. Beklageligvis gikk statistikken motsatt vei, sier han, og legger til at dagens statistikk viser viktigheten av å svømme i det naturlige, farlige elementet i sjøen utendørs.

FORBEREDT: President Bjørnstad i Norges Livredningsselskap oppfordrer folk til å bade i sjøen når temperaturen er lav, for å være forberedt på hva som skjer med kroppen ved en eventuell ulykke. Foto: Norges Livredningsselskap

- Gjelder å ha en plan
Presidenten i Norges Livredningsselskap sier at han hittil har badet to ganger ute i vinter.

- I påskeferien badet jeg i sjøen som holdt en temperatur på fem grader. Etter kun to og et halvt minutt i vannet hadde jeg ikke mulighet til å komme meg opp igjen på flytebryggen på egenhånd. Jeg, som er trent til å være i vann, kunne rett og slett ikke redde meg selv. Det tyder bare på at man opererer med lite tid i en slik situasjon, sier Bjørnstad, og avslutter:

- Det gjelder derfor å ha en plan, og den må legges før en eventuell ulykke inntreffer.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!