*Nettavisen* Nyheter.

3.400 bussjåfører kan være i streik fra mandag

Foto: (Creative Commons (illustrasjonsbilde))

Busstrafikken i Hordaland, Rogaland og deler av Østlandet kan stanse opp fra mandag.

25.04.14 15:51

Det kan også bli vanskelig å ta buss til Gardermoen dersom det blir sjåførstreik.

Totalt vil mer enn 3.400 bussjåfører fra 22 avdelinger i fire selskaper gå ut i streik fra mandag morgen dersom helgens mekling mellom partene i Bussbransjeavtalen ikke fører fram. Dermed kan det være duket for den første store buss-streiken siden 1998. Forhandlingsfristen er satt til midnatt mandag.

Stor avstand

Partene står langt fra hverandre. Forbundsleder Roger Hansen i Norsk Transportarbeiderforening peker på at det er sjette gang på rad at bussoppgjøret ender i mekling.

- Vi hadde virkelig håpet på en forhandlingsløsning denne gangen. Men vi fikk ikke en gang et økonomisk tilbud fra arbeidsgiverne. Dette er nokså spesielt og viser at arbeidsgiverne ikke var interesserte i å forhandle med oss, sier Hansen.

Handler om lønn

Stridsspørsmålet er lønn. Arbeidstakerne vil stå hardt på at de skal ha samme lønnsutvikling som industriarbeiderne, slik intensjonen i Bussbransjeavtalen fra 2007 var. Arbeidsgiversiden har ikke mye å gi og administrerende direktør og forhandlingsleder John Stordrange i NHO Transport, er ikke optimist.

- Vi ble ikke enige under forhandlingene. Avstanden mellom partenes ståsteder er ganske stor. Men vi går til mekling med et åpent sinn og håper å komme fram til en avtale som begge parter kan leve med, slik at vi unngår en konflikt, sier Stordrange til NTB.

Frontfagramme

Han har ikke mye å gi og viser til at NHO Transports ramme er den samme som ble gitt i frontfagene - 3,3 prosent.

- Dette er absolutt taket på hva vi kan tilby. Vi er forpliktet til å holde denne rammen både av hensyn til andre arbeidstakere som har fått den samme rammen, og av hensyn til økonomien i våre medlemsbedrifter, sier Stordrange.

Stanser opp

Det første streikeuttaket er konsentrert. All busstrafikk i hele Rogaland, Bergen, Os, Hardanger og Voss vil ifølge Transportarbeiderforbundet stanse opp. Reisende som overnatter på flyplasshoteller rundt Gardermoen kan måtte finne seg andre måter enn buss å komme seg til flyplassen. All shuttletrafikk og deler av den ordinære rutetrafikken til Gardermoen vil stanse opp dersom sjåførene i Nettbuss Øst går ut i streik.

- Det er alltid en vanskelig avveining å bestemme hvor stort streikeuttaket skal være. Vi ønsker ikke å ramme tredjeparter unødig hardt, men må samtidig ta såpas hardt i at arbeidsgiversiden vil merke det, sier informasjons- og utredningsansvarlig Bjørn Sandnes i Norsk Transportarbeiderforbund til NTB. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag