RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: NTB SCANPIX (Reuters)

Breivik tok politiet i forsvar

Sist oppdatert:
Anders Behring Breivik sier politiet gjorde en optimal innsats på Utøya 22. juli, og at det kun er han som skal ha ansvaret for det som skjedde.

Oslo (NTB): Politivitnene som har møtt i retten fredag, har fått en del kritiske spørsmål fra bistandsadvokatene om vurderingene som ble gjort 22. juli, og hvorfor de ikke kom seg ut til øya tidligere.

Etter innsatsleder Håvard Gåsbakks forklaring ba Breivik om å få gi en kommentar.

- Generelt sett vil jeg si at de oppførte seg optimalt med tanke på at det var fellesferie og sent på fredag. Jeg har studert antiterrorrutiner, våpen og reaksjonstid for å unngå konfrontasjon og få oppdraget fullført før politiet kom på banen. Det er jeg som må ta skylden for dette. Politiet gjorde så godt de kunne, og de kunne ikke gjort det noe bedre, tror jeg, sa Breivik.

Breivik ville også kommentere det han sa til politiet da han ble pågrepet. Blant annet sa han ifølge Gåsbakk at jo raskere han kom i avhør, jo raskere kunne de begynne å forhandle.

- Jeg tok en avgjørelse der på øya om å kjempe til døden og fortsette til det jeg kaller propagandafasen, som er den fasen jeg er i nå, forutsatt at jeg overlevde. Jeg kom med en del utsagn fordi jeg tenkte at når politiet så hva jeg hadde gjort, ville de bli emosjonelt ustabile og kanskje skyte meg. Så det var bakgrunnen for det, forklarte han. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere