RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Terrorrettssaken mot Anders Behring Breivik i Oslo tingrett 2012. Professor Frank Aarebrot forklarte seg i rettsal 250 fredag i syvende uke i rettssaken der Anders Behring Breivik står tiltalt for terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011.
Terrorrettssaken mot Anders Behring Breivik i Oslo tingrett 2012. Professor Frank Aarebrot forklarte seg i rettsal 250 fredag i syvende uke i rettssaken der Anders Behring Breivik står tiltalt for terrorangrepet i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

- Hvis Breivik har misforstått, så er han ikke alene

Sist oppdatert:
Frank Aarebrot knuser Anders Behring Breiviks ideer om norske journalister.

OSLO TINGRETT (Nettavisen): Frank Aarebrot avviser ideen om at norske journalister driver propagandajournalistikk for venstresiden.

I Oslo tingrett bekreftet han at norske journalister stemmer mer rødt enn resten av befolkningen, men det betyr ikke at de skriver mer fordelaktig om Arbeiderpartiet, SV og Rødt.

- Dette blir ofte mistolket ute i befolkningen, sa Aarebrot om funnene. Han sa stemmegivning er noe man gjør annethvert år, mens journalist er de 365 dager i året.

- Min undersøkelse gir ikke grunnlag for å påstå noe om norske journalisters propagandadistiske intensjoner, sa Aarebrot og sa det i så fall måtte undersøkes blant annet ved hjelp av tekstanalyser. Aarebrot sier at Frp og Carl I. Hagen gang på gang har brukt hans undersøkelse og tatt den til inntekt for sin holdning til norsk presse.

- Hvis Breivik har misforstått så er han ikke alene, sa Aarebrot og la til at mange nordmenn mener det og at man gjerne søker data som bekrefter egne holdninger men ser bortifra data som svekker dem.

Følg forhandlingene i tingretten gjennom Nettavisens direktedekning her.

I tillegg til dagens vitnemål er tilbakemeldingen fra Den rettsmedisinske kommisjon (DRK) et tema i Oslo tingrett fredag.

- Slik retten tolker kommisjonen, mener de det foreligger to vesentlige mangler ved Agnar Aspaas og Terje Tørrisens rapport. Men de presiserer at spørsmålene som er stilt til de sakkyndige i tidligere brev, ikke er rettet til konklusjonen. Det er drøftingen de mener har svakheter, sa rettens administrator, Wenche Arntzen og gjorde psykiaterne forberedt på at de må være forberedt på å svare på en rekke spørsmål om rapporten som konkluderer med at Breivik er tilregnelig.

Les egen sak: Kommisjonen: To mangler ved Aspaas og Tørrisens drøftinger

Aarebrot sa i Oslo tingrett at undersøkelser også viser at jurister stemmer mer blått enn resten av befolkningen

- Men ingen ville vel driste seg til å påstå at høyrefolk behandles med silkehansker i norske rettssaler av den grunn, sa han.

Aarebrot viste også til at politiske skandaler ikke blir påvirket av partitilhørigheten til politikerne eller til journalistene, men av den indre utviklingen i skandalene - om sannheten kommer for en dag med en gang eller om informasjon blir forsøkt holdt tilbake.

Mer rødt blant journalister
Frank Aarebrot vitner i Oslo tingrett om norske journalisters politiske holdninger. Breivik mener at journalistene er blant de viktigste forkjemperne for multikulturalismen som ødelegger Norge. Breivik ville i utgangspunktet gjennomføre et terrorangrep mot journalistenes årlige konferanse - SKUP i Tønsberg - men rakk ikke å lage ferdig sprengstoffet før konferansen ble avholdt våren 2011.

- Det er et fast mønster at partier på venstresiden er overrepresentert mens partier på høyresiden er underrepresentert, sa Aarebrot.

Aarebrot sa i retten at Rødt og SV er overrepresentert blant journalister, mens særlig Høyre og Frp er underrepresentert, sa Aarebrot. Han fortsatte å vise at denne tendensen er sterkere blant redaktører der Arbeiderpartiet er sterkt overrepresentert, mens Fremskrittspartiet er sterkt underrepresentert.

Han avviste likevel at dette påvirker journalistikken.

Æresmedlem i AUF
Før Aarebrot startet sitt vitnemål forklarte han at hans vitnemål må sees i lys av hans partitilhørighet.

- Jeg er medlem av Arbeiderpartiet men var aldri medlem av AUF men for noen år siden fikk jeg et livslangt æresmedlemsskap i Hordaland AUF. Etter det som har skjedd, er det vel ikke mulig å få en større æresbevisning, sier han.

Frank Aarebrot ble forbannet da han gjennom media ble kjent med at forsvaret til Anders Behring Breivik hadde innkalte ham som vitne i rettssaken.

- Det gjør meg rasende, sa professoren i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen

- Rent oppførselsmessig er det uforskammet å ikke informere vitner som er kalt inn. De burde tatt seg bryet med å ringe og fortalt meg hvorfor de vil ha meg som vitne, sa han.

Les: - Hele greia fremstår som et freakshow

Senere i dag skal terrorforsker Brynjar Lia og filosof og forsker Lars Gule vitne i Oslo tingrett.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere