RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Forhandlingsleder i YS Kommune, Gunn Olander, talte til sine underståtter onsdag om å fortsette streikeviljen. Nå kan det bli en løsning på konflikten om lønn med kommunal sektor.
Forhandlingsleder i YS Kommune, Gunn Olander, talte til sine underståtter onsdag om å fortsette streikeviljen. Nå kan det bli en løsning på konflikten om lønn med kommunal sektor. Foto: Vegard Grøtt/Scanpix

Kommunal sektor til mekling

Sist oppdatert:
Partene i streiken i kommunal sektor sitter nå i mekling. Også i Oslo blir det mekling i ettermiddag.

Partene i kommunal sektor ble enige om å starte frivillig mekling hos mekler Reidun Wallevik tirsdag klokken 11, følge NTB.

Meklingen pågår nå, og håpet er å finne en løsning etter 12 dager med streik.

SISTE: Partene i Oslo kommune er også enige om å starte frivillig mekling hos Riksmekleren klokka 15.15 tirsdag.

- Kommet langt
Riksmekleren har dermed funnet tilstrekkelig grunnlag til å finne en løsning mellom LO, Unio og YS kommune og på den andre siden, kommunenes organisasjon, KS.

- Jeg er glad for at vi er kommet så langt at det nå er kallet inn til frivillig mekling, sier forhandlingsleder Gunn Olander i YS Kommune til NTB.

Den frivillige meklingen kommer tre dager etter at det ble enighet mellom staten og LO Stat og YS Stat. Men selv om det blir en enighet mellom KS og fagforeningene, kommer streiken til å fortsette i staten, siden Unio stat ikke aksepterte tilbudet.

Men i dag ble det også kjent at Unio og YS sine Oslo-avdelinger, og Oslo kommune, som er et eget traiffområde, også har gått med på mekling.

Dommer Reidun Wallevik er mekler i konflikten mellom KS og fagorganisasjonene.

Streiken fortsetter

Til sammen er 919 medlemmer av YS Kommune tatt ut i streik, og har planlagt å ta ut 290 ytterligere medlemmer fra lørdag. Det gjelder ansatte i hjemmetjenester, sykehjem, bo- og serviceenheter, storkjøkkentjenester og barnehager.

Fra onsdag er det også ventet at LO kommune trapper og streiken med rundt 7000 streikende og får dermed 31.000 medlemmer ut i streik. Det er Fagforbundet som vil stå for brorparten av dette. Dette vi rammer spesielt kommunale administrasjoner og kommunale skoler og barnehager.

Unio kommune har over 12.000 personer i streik i KS-området.

Oslo kommune til mekling

Klokken 15.15 tirsdag kommer også Unio og YS til å prøve på en ny mekling med Oslo kommune. Forsøket på å komme til enighet kommer samme dag som Oslo-filialen til Unio 545 flere medlemmer ut i streik i kommunen. Totalt vil de da ha 1092 personer ut i streik. 433 av dem er medlemmer av Utdanningsforbundet, noe som vil spesielt ramme enda flere barnehager i Oslo.

YS Oslo kommune trapper opp streiken sin fra torsdag. Der har de 88 medlemmer i streik, men fra førstkommende torsdag trappes streiken opp med ytterligere 41 medlemmer. Dette vil hovedsakelig gå ut over Oslo Havn, Bymiljøetaten, Energigjenvinningsetaten, skolesekretærer og konsulenter ved en rekke skoler.

Streiken innebærer en stans i all skipstrafikk i havna, inkludert lokale rute- og charterbåter.

Intern strid

Les også: Her streikes det.

Fagorganisasjonene skal internt være uenige. Ifølge Aftenposten har kommunene gitt KS beskjed om at de trenger flere fagfolk med høyskoleutdannelse, noe som gavner Unios medlemmer, siden de organiserer mange lærere og helsepersonell. LO Kommune vil på sin side ha et mest mulig flatt tillegg.

Men kommunene skal være bekymret for at manglende lønnsforskjell mellom de faglærte og ufaglærte vil gjøre at de ufaglærte ikke vil ha noen grunn til å lære mer og tilegne seg ny kompetanse.

Nettavisen følger saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere