RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Henrik Arneberg (Nettavisen)

- Det er bare å smøre seg med tålmodighet

Sist oppdatert:
Flere vektere streiker og køene på Gardermoen er lange onsdag morgen.

GARDERMOEN (Nettavisen): Avinor varslet i går at onsdag morgen trolig kom til å bli en dag med lange køer og mye venting for reisende fra Gardermoen. De fikk rett.

Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) trappet i dag opp vekterstreiken og flere flyplasser er stengt, mens det er 30 - 40 minutters ventetid på Oslo lufthavn.

Streiken rammer i øyeblikket sikkerhetskontrollene ved Oslo lufthavn, Stavanger, Bergen, Trondheim, Tromsø, Haugesund, Ålesund, Kristiansund, Alta, Bodø, Sandnessjøen, Florø (bare offshore), Leknes og Førde.

ER DU RAMMET AV VEKTERSTREIKEN PÅ FLYPLASSEN ELLER HAR RELEVANTE TIPS? KONTAKT VAKTSJEF@NETTAVISEN.NO

Da Nettavisen besøkte flyplassen 07.00 onsdag morgen sto tusenvis av slitne passasjerer i lange køer. Ansatte ved lufthavna deler i tillegg ut vannflasker og har satt inn 50 ekstra frivillige som skal få trafikken i morgentimene til å flyte bedre.

- Vi deler ut drikke for å sikre at passasjerene drikker nok når de står og venter i køene, sier en ansatt som ønsker å være anonym til Nettavisen.

Les Gunnar Stavrums kommentar: Milliardtap på unødvendig streik

- Smør deg med tålmodighet
Oslo Lufthavns direktør for eiendom og kommersiell utvikling, Espen Ettre, forteller at passasjerene er nødt til å smøre seg med tålmodighet.

- Folk er blitt bedt om å møte tidlig, noe de også har gjort. Det er klart at det vil bli lange køer store deler av dagen. Dette er jo ikke snakk om en vanlig situasjon, så det er rett og slett bare å smøre seg med tålmodighet, sier han til Nettavisen.

Les også: Dramatisk forverring for flyselskaper og passasjerer

Ettre, som selv har vært på jobb siden 04.30, forteller at ventetiden ligger på mellom 30 - 40 minutter.

- Vi har satt inn alt av ekstra personale som er mulig. Alle prøver å få dette til å gå best mulig, sier han.

Følg Oslo Lufthavns webkamera her

Stengte flyplasser
Allerede på tirsdag gikk Avinor ut og fortalte at de fryktet at Oslo Lufthavn Gardermoen (OSL) var en av flyplassene som kom til å bli hardest rammet.

59 nye vektere ble tatt ut i streik på Gardermoen. Til sammen er nå rundt 200 vektere som er i streik på Norges største flyplass.

Flyplassene Sandnessjøen og Førde er helt stengt på onsdag som følge av vekterstreiken.

Alta, Leknes og Kristiansund er kun stengt for utgående trafikk.

I Stavanger har antallet streikende økt fra 40 til 50 onsdag, men lufthavnsjef Leif Anker Lorentzen regner ikke med store problemer som følge av dette.

De øvrige lufthavnene som er rammet av streiken vil ha betydelig redusert kapasitet. Noen stenger sikkerhetskontrollen deler av dagen.

Hele flytrafikken kan bli lammet
Nettavisen skrev tirsdag at alle flyteknikere og mange flyplassansatte kan bli tatt ut i streik natt til lørdag.

En slik streik vil komme på toppen av den pågående vekterstreiken som i dag ble trappet opp.

Dersom flyteknikere og flyplassansatte går ut i streik er det snakk om 225 flyteknikere i SAS, 128 flyteknikere i Widerøe og 121 flyteknikere i Norwegian som jobber på følgende flyplasser: Gardermoen, Torp, Stavanger, Bergen, Førde, Trondheim, Bodø og Tromsø.

- Visse ting på flyene må sjekkes innen 72 timer. Det gjør at det meste kommer til å stoppe opp innen to dager etter at streiken har begynt, har teknisk sjef i SAS, Gorm Frimansen, tidligere uttalt til Nettavisen.

Lange køer i ettermiddag
På sine hjemmesider skriver Oslo lufthavn at de forventer svært lange køer og store folkemengder i avgangshallen i ettermiddag.

« I travle perioder, spesielt onsdag ettermiddag fra kl 14.00, forventes svært lange køer og store folkemengder i avgangshallen. Vi oppfordrer passasjerene til å møte opp i god tid. Så lenge streiken pågår vil ikke fasttrack være tilgjengelig. Ankomster til Oslo Lufthavn er i utgangspunktet ikke berørt av streik, heller ikke etter opptrappingen onsdag».

Noen av lufthavnene vil ha til dels sterkt begrenset kapasitet i sikkerhetskontrollen, andre vil måtte holde sikkerhetskontrollen helt stengt, fordi det ikke er tilgjengelig vekterpersonell, skriver Avinor på sine hjemmesider.

Kommunestreiken er over
I motsetning til vekterstreiken som er trappet opp, har LO Kommune, Unio, YS Kommune og Akademikerne godtatt løsningsforslaget.

Sent om kvelden tirsdag 5. juni ble det enighet mellom alle organisasjoner på arbeidstakersiden og kommunesektorens organisasjon KS i tariffoppgjøret i kommunal sektor.

Streiken i Oslo kommune, som har et eget tariffområde, er også avsluttet.

Oppgjøret har en total ramme på 4,07 prosent, det samme som i oppgjøret i staten.

- Dette er helt klart i ytterkanten av hva kommunesektoren kan bære, uten at det i for stor grad går på bekostning av de oppgavene kommuner og fylkeskommuner skal løse for innbyggerne. Nå er vi imidlertid først og fremst glad for at konflikten er over, og at innbyggerne igjen skal få de tjenestene de har krav på, sier administrerende direktør i KS, Sigrun Vågeng, i en uttalelse.

Les hele saken: Kommunestreiken er over

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere