RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Rana Blad/Klaus Solbakken)

Utøya-offer får ikke eget gravminne

Sist oppdatert:
22. juli er det ett år siden Anca Holst mistet datteren Karin Elena (15) i Utøya-tragedien. Men som det eneste av ofrene på Utøya får ikke datteren sin egen gravstein.

Anca Holst er både lei seg, fortvilet, dypt skuffet og sint, skriver Rana Blad.

Tragedien ble for henne enda verre da ektemannen, Øyvind Holst, døde 18. april. På toppen av det hele viser det seg at datteren ikke kan få sin egen gravstein på Ytteren kirkegård.

Mistet hele familien

- Jeg har mistet hele min familie, sier Anca Holst, som kan slå fast at gravstedet til datteren ikke ble slik hun og mannen hadde tenkt. Det skyldes at Karin Elena ble gravlagt på et familiegravsted i et såkalt dobbeltfelt på Ytteren kirkegård, hvor også faren seinere ble gravlagt. Der er det plass til i alt fire graver, men det er bare lov til å sette opp ett minnesmerke.

I mars bestemte Øyvind og Anca seg for å bestille gravstein til datterens grav. Men så ble Øyvind syk, og Anca satt ved sykesengen hans på sykehuset helt til han døde 18. april. Da var det for seint å bestille steinen dersom den skulle være på plass i sommer.

Etter Utøya-tragedien var de etterlatte i sjokk. Og da begravelsesbyrået kom, bestilte Øyvind og Anca Holst gravplass både til seg selv og til datteren.

- Vi hadde ingen muligheter til å sette oss inn i vedtektene for kirkegården, sier Anca Holst.

Bare én gravstein

Etter at mannen døde, viste det seg at de hadde bestilt to gravsteder i et dobbeltfelt, hvor det ikke er lov til å sette opp mer enn én gravstein. Det var først 18. mai, da hun snakket med presten, at hun fikk høre at det ikke kunne settes opp to separate gravsteiner.

- Vi får ikke sette opp én stein for Karin og én for Øyvind og meg, slik meningen var, sier hun.

De har søkt om dispensasjon, men Kirkerådet har avslått søknaden om å få sette opp to gravsteiner, og nå går saken til bispedømmet.

Markering ved graven

- Jeg har snakket med andre etterlatte som mistet barn på Utøya. Ingen har opplevd noe slikt. Karin blir den eneste av Utøya-ofrene uten egen gravstein, sier hun.

22. juli er det ett år siden tragedien. Anca Holst vil ikke til Utøya for å markere ettårsdagen for datterens død.

Isteden vil hun hedre hennes minne ved graven. Men noen gravstein med bilde og inskripsjon om at hun døde på Utøya, kan hun ikke gå til.

- Vi er på en måte blitt lurt, og har handlet i god tro. Å lese vedtektene for kirkegården var det siste vi tenkte på. Det har aldri vært snakk om at vi alle tre skulle ha samme gravstein, sier Anca Holst.

Daglig leder Karlo Albertsen i Albertsens begravelsesbyrå, som sto for bisettelsene av Karin og Øyvind Holst, ønsker ikke å kommentere saken. Men han sier at han har skissert en løsning med én gravstein med et skille på midten, hvor det er plass til alle navn og minneord.

- Lik behandling

Kirkevergen i Rana sier at denne saken er behandlet på lik linje med alle andre.

- Når man bestiller gravsted, skriver man under på at det bare skal være én gravstein på ei familiegrav. Ellers må man bestille ei enkeltgrav, sier kirkeverge Idar Johnsen i Rana.

Johnsen sier at han som kirkeverge ikke kan avgjøre om én tragedie er større enn en annen, og vil derfor ikke gjøre unntak fra forskriftene.

Etter at kirkevergen i Rana sa nei til to gravsteiner, ble saken behandlet i kirkenes fellesråds arbeidsutvalg, deretter i fellesrådet, og er nå sendt til ankebehandling til bispedømmerådet.

- Denne saken er vanskelig. Men folk i Rana må ha trygghet for at de blir behandlet likt, sier Idar Johnsen.

Vil diskutere løsning

- Får dere ofte henvendelser om å få sette opp to gravsteiner på et familiegravsted?

- Ja. Og vi gir ikke dispensasjoner. Dispensasjoner gir også en smitteeffekt.

- Hva vil du gjøre for å finne en løsning i denne saken?

- En løsning er å sette opp en stein med to tårn, med Karins navn, inskripsjon og bilde på det ene tårnet og Øyvind og eventuelt seinere Ancas navn med inskripsjon på det andre. Hvis Anca Holst ønsker flere forslag fra kirkevergen, er jeg gjerne med på å diskutere det, sier kirkeverge Idar Johnsen.

Prestisje i saken

Anca Holts advokat, John Erik Nygaard, synes det er forferdelig trist at ikke datteren kan få sitt eget gravminne.

- Det ser ut til at det har gått prestisje i denne saken fra kirkevergens side, sier Nygaard, som mener det er grunnlag for å gjøre et unntak fra vedtektene i dette tilfellet.

- Juridisk er det tvilsomt om forholdet rundt avtalen om graven og gravminnene holder, sier Nygaard.

Les flere nyheter fra Rana Blad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere