RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Junge, Heiko (NTB scanpix)

- Selv massemordere fortjener ikke dette

Sist oppdatert:
Påstår at den terrortiltalte ble utsatt for et maktovergrep.

Terrortiltalte Anders Behring Breiviks psykiske helse er et sentralt tema i terrorrettssaken. Tilregnelighetsspørsmålet vil avgjøre om Breivik blir dømt til fengselsstraff eller tvungen helsevern.

Professor Ulrik Fredrik Malt sa i retten fredag at Breivik har symptomer som er forenlig med Aspergers syndrom og autisme.

Den svenske psykiateren og overlegen Carina Hellström går nå til frontalangrep på professoren, og mener han har glemt bort all etikk. Malt hevder på sin side at han har alt på det rene.

- Maktens overgrep
«Det som skjedde var et maktens overgrep. Livsvarige diagnoser skal ikke kastes på noen på denne måten. Ikke engang på en massemorder,» skriver Carina Hellström i en kommentar i Svenska Dagbladet.

Hun reagerer kraftig på at Malt, som aldri har undersøkt Breivik personlig, fikk lov til «å stille en diagnose» på terrortiltalte, samtidig som at hele vitneforklaringen ble kringkastet på TV.

Hellström mener den TV-overførte «diagnostiseringen» kan være skadeildene for Breivik om han faktisk har Aspergers syndrom.

«Det er viktig at pasienten er kjent med utredningen og samtykker med det, og deretter får resultatet presentert til seg under trygge og ordnede omgivelser,» skriver hun.

- Risiko for selvmord
«Vi vet nemlig hvor sårbare personer med autismespektrumsforstyrrelser er, Aspergers syndrom tilhører den mest «høytfungerende» på skalaen. Hvis en person virkelig lider av dette og påtvinges en diagnose de ikke er forberedt på, kan dette bli veldig traumatisk og innebære en lidelse de ikke klarer å komme over. Selvmordsrisikoen kan i verste fall bli akutt dersom dette også forekommer under nedverdigende former,» fortsetter Hellström i Svenska Dagbladet-innlegget.

«Professor Malt gjennomførte en teoretisk disseksjon av Breiviks psyke, uten at han har truffet Breivik eller forberedt ham på hva som skulle komme,» påstår Hellström.

Hun skriver også at Malt ofret en innsatts demokratiske rettigheter til fordel for søken på egen suksess.

- Ikke nytt for Breivik
Professor Malt har selv lest innlegget, og tilbakeviser kritikken slik:

- Det ene er at Breivik og forsvarerne fikk oversendt et utkast om hva vi mente det dreide seg om allerede 19. mai, så dette er ikke noe som ble presentert først på fredag, sier professor Ulrik Fredrik Malt til Nettavisen.

- Det andre er at denne diagnosen allerede er drøftet i den andre erklæringen. Det tredje, noe hun for så vidt har rett i, er at det er et vanskelig dilemma når man skal gå inn i en rettssak og blir bedt om å vurdere ulike muligheter, og hva man kan og ikke kan ta opp. Men i dette tilfellet var det såpass relevant, og vedkommende var orientert på forhånd, så da var det forsvarlig å ta det opp, sier professoren.

- Men det var mange detaljer som ble utelatt, nettopp for ikke å krenke vedkommende unødig, understreker Malt.

Smilte av Malts påstander
Breivik gjorde et stort nummer av Aspergers-diagnosen i retten og smilte av påstandene. Men terrortiltalte var, ifølge professoren, allerede godt informert om påstanden lenge før Malt vitnet.

Advokat Geir Lippestad hadde søndag ikke anledning til å gi noen kommentar til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere