RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Ole Åsheim, Nordlys)

Kårer de peneste 10-åringene på Facebook

Sist oppdatert:
- Avskyelig! raser nettekspert.

Universitetslektor raser mot Facebook-side som kårer Norges peneste barn helt ned i 10-års alderen, melder Nordlys.

En Facebook-side kalt Norges Peneste 01'er har i det siste skapt en veritabel storm på diverse sosiale media.

Siden oppfordrer folk og barn til å sende inn bilder av de peneste barna født i 2001, altså barn som i utgangspunktet ikke er eldre enn 10 til 11 år gamle.

Flere hundre mennesker har engasjert seg mot siden i løpet av det siste døgnet. De aller, aller fleste stiller sterke spørsmål knyttet til lovligheten av å ha en side. Mange mener også at dette nærmer seg å være rettet mot et pedofilt miljø.

Blant annet kan man lese kommentarer som dette på siden:

- "Dette er jo bare feil! Når aldersgrensa på Facebook er 13 år, skal da vel ikke 11-åringer konkurrere om hvem som er penest??? Det er bare gærnt. Hvem i all verden har opprettet denne gruppa? Her skal det rapporteres!"

- "Drøy side. 01 folka burde ikke få være på facebook engang. Fjern sida."

- "Dette blir for perverst. stakkars barn"

- "det her blir bare pedofilt, pass på små barn, pass på . . . . ;;"

Mange har lagt inn bilder

Men det er også mange barn som har lagt inn bilder av seg selv og sine venner. Videre er det også mange voksne som har lagt inn bilder av sine barn.

Dette får universitetslektor Kalle Gjesvik ved Helse og omsorgsfag ved Universtitetet i Tromsø til å reagere sterkt.

- Jeg har ikke vært ute for lignende tidligere. Dette er kort og godt avskyelig at såpass små barn utsettes for slike grupper og oppfordringer, kommenterer Gjesvik, som tidligere har gitt ut bok om barn og ungdoms forhold til rollespill og virtuelle virkeligheter.

Ber foreldrene ta ansvar

Gjesvik ber nå foreldrene om å ta ansvar i forhold til denne og lignende grupper på nettet.

- Det er 13 års aldersgrense for å være medlem på Facebook, men vi vet av erfaring at det er svært enkelt å få seg konto - selv om man er under denne aldersgrensen. Så her må foreldrene komme på banen. Det er viktig å sette grenser for Facebook-bruk i tide.

Universitetslektoren forteller at han ved flere andre anledninger har gjentatt til det kjedsommelige faren ved slike arenaer som denne siden.

- Det er svært mange slike grupper av denne typen på nettet. Stygge grupper på sosiale media som blir arenaer hvor enkelte personer omtrent får gjøre hva de vil. Her bør foreldrene tenke seg om, og aller helst følge med på hva barna foretar seg på nettet.

- Vær bevisst!

Også Medietilsynets Trygg bruk-senter advarer mot å legge ut bilder på denne siden, og andre som den.

- Dette kan bidra til en form for seksualisering av barn, fokuset er på kropp, og man kan stille spørsmål ved hvilke holdninger dette medfører hos barn. Her er det bare å oppfordre voksne til å gå foran med et godt eksempel. Vær bevisst på hvilke bilder man legger ut av barn, og vær også bevisst på hvordan disse bildene kan bli oppfattet av andre, sier leder for Trygg bruk-senteret, Pia Lang, til Nordlys.

Nordlys har forsøkt å komme i kontakt med personen(e) bak Facebook-siden for en kommentar - uten å lykkes.

Les flerte saker i Nordlys her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere